Vem tror du att du kan lura Anders Åkesson (c)?

I sin debattartikel om försäljningen av statliga bolag så försöker Anders Åkesson riksdagsledamot (C) blanda bort alla fakta så gott han kan. För det är väl inte så att han tror på sin beskrivning? I så fall är hans underlag till beslut sämre än man hade anledning att tro.
Jag skall här försöka att besvara hans påståenden trots att han har blandat ihop många olika saker.

Till att börja med så är Anders Åkesson mycket ensam om att tro att det är bättre att betala av de statliga lånen med inkomsterna från försäljningen av de statliga bolagen och därmed avstå från framtida utdelningar och värdeökningar. Det är att jämföra med att man säljer sitt hus för att sedan använda pengarna att bo på hotell.

Vi har inte glömt att utdelningarna är extra höga p g a extrautdelningar. Vi har redovisat den aktuella situationen. Men du ”glömde” att nämna att till dessa utdelningar så kan man också tillföra det ökade värdet på företagen vilket i framtiden gör dem ännu mera värda för innevånarna i Sverige.

Anders Åkesson tar som exempel, på att företagen inte alltid går bra, upp SJ och Terracom. Det är inte dessa företag som vi diskuterar. Återkom gärna när det blir aktuellt.
När det gäller ditt vanliga påstående om springnota så är det många regeringar i världen som vill ta över ett land som året efter maktövertagandet kommer att ha ett överskott på 136 miljarder kr i sina finanser. Det är skillnad mot vad socialdemokraterna fick ta över efter tre år av borgerligt styre 1994.

Att som Anders Åkesson jämföra utdelningen från statliga bolag med räntekostnaderna för hela statsskulden är att jämföra äpplen och päron. Såvida han inte räknar med att sälja ut allt och hoppas få in 1200 miljarder och betala av alla skulder. Men något sådant finns inte föreslaget från den borgerliga regeringen. Deras förslag är att sälja ut tillgångar för 200-250 miljarder fram till 2010.

Redan det är som jag tidigare skrivit en mycket dålig affär för Sverige. Nu senast gav man bort 2 miljarder vid delförsäljningen av TeliaSonera. Då såldes 8 procent . Nu är det 37 procent statligt ägande kvar. Tänker man fortsätta att göra dåliga affärer som i slutänden drabbar de svenska medborgarna och skattebetalarna?

Om Anders Åkesson tänker svara på denna insändare så får han gärna kommentera Riksrevisionens kritik vid försäljningen av TeliaSoneras aktier. En kritik som var känd vid riksdagens beslut och som påpekade att försäljningen var grundlagsvidrig. Detta struntade Anders Åkesson (c) och hans allianskamrater i. Hur kommer det sig?

Krister Örnfjäder
Riksdagsledamot (s)

Sidan uppdaterades senast: 2007-06-27 11:12