Krönika 130327

Det är kallt i Sverige. Rekordkallt sägs det, och våren verkar vänta på sig.

Själv besväras jag inte så mycket av kylan som visar sig i form av minusgrader på termometern, utan mer på den mänskliga kyla som breder ut sig i vårt land. Några uppenbara exempel på det är naturligtvis det faktum att polisen plockar ut personer som ser ut på ett visst sätt, i tunnelbanan i Stockholm, för att kontrollera om de befinner sig här illegalt eller inte. Själv har jag aldrig ens sett en polis i Stockholms tunnelbana…

Vi har en migrationsminister som uttrycker sig fördomsfullt och med tydliga undertoner av rasism. Visserligen har han ångrat sig. Men skadan är redan skedd.

Ett bussbolag i Stockholm sorterade resenärer på grund av utseende.

Stödet för Sverigedemokraterna ökar.

Ja, exempellistan kan göras lång.

Jag kan inte uttrycka det på något annat sätt än att jag hatar denna uppdelning. Denna kategorisering av vi och dem. Skulle jag i kraft av min blonda blåögdhet vara bättre än någon annan? Varför är det ok med generaliseringar när det gäller personer med annan bakgrund än svensk, när vi aldrig gör samma generaliseringar när det gäller andra grupper i samhället. Att en man döms för att ha slagit ihjäl sin fru, gör inte alla män till kvinnomisshandlare.

Någon sa om Olof Palme att han var genuint färgblind. Det är ett av de vackraste omdömena jag har hört. Han såg människan. Det räcker gott och väl.

Och visst finns det hopp. Jonas Hassen Khemiris artikel i DN är ett lysande sådant. Den spreds som en löpeld i sociala medier, debatterades och citerades. Det visade att det finns ett motstånd mot det vi kanse  hända.

Snart är det Socialdemokraternas partikongress. Den kongressen måste vara extremt tydlig när det gäller många frågor, inte minns den här. I ett socialdemokratiskt samhälle finns det aldrig vi och dem, det finns bara vi, och vi är alla lika mycket värda.

Floskler?

Icke. Det är det enda förhållningssättet man kan ha som demokratisk socialist.

Jag brukar ibland tänka att det är bra att vi politiker inte bestämmer över vädret, men den här kylan går att göra något åt. Bästa Beatrice – du skulle kunna gå före. Om du bara ville!

 

Charlotta Svanberg

Sidan uppdaterades senast: 2013-04-18 14:24