Lottas tal på nationaldagen

Tal till våra nya medborgare

Plats ; Emigrantinstitutet i Växjö

 

Det är en glädje att få vara här idag, och det här är också en väldigt bra plats att vara på. Det här är Emigrantinstitutet som uteslutande ”handlar om”när vi svenskar lämnade Sverige och ett liv i fattigdom och förtryck för att skapa sig ett bättre liv i – framför allt- Nordamerika.

Mellan 1821 och 1960 utvandrade 1,25 miljoner svenskar till Amerika. Det utgjorde mellan 25-30 procent av landets befolkning. En femtedel återvände sedan till Sverige.

I och med den tradition vi har av emigration, alltså utvandring, finns här också en djupt liggande förståelse för er som har valt att komma hit, och varför ni har tagit det steget.

En del av er har lämnat krig, konflikter, fattigdom och förföljelse bakom er, dock inte alla. Men jag tror att gemensamt för er alla är att ni här vill skapa ett bra och meningsfullt liv.

Utanför det här huset ser ni en staty som förställer den svenske författaren Vilhelm Moberg. Han skrev flera romaner som handlade om emigrationen till Amerika. Hans huvudpersoner var Karl-Oskar och Kristina och det finns också en staty6 som visar paret på ett väldigt symboliskt och tydligt sätt. Karl-Oskar tittar framåt- envist och hoppfullt, medans Kristina tittar bakåt med längtan och sorg, samtidigt som hon – som romanen beskriver det – är beredd att göra allt för sin man och för sina barn. För att de ska få ett bättre liv.

Jag som har levt här i Växjö i hela mitt liv kan inte förställa mig hur det är att lämna, bryta upp och skapa ett nytt liv oavsett av vilket skäl. Att behöva lära sig ett främmande språk, möta nya traditioner och kanske ett helt annat sätt att bo och leva. Det måste krävas både mod och vilja, och kan inte alltid vara enkelt.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att ni har känt och känner er välkomna hit, och jag hoppas också att det här är en glädjens dag. Ni kommer att få motta varsinn svensk flagga som ett tecken på att Sverige och Växjö kommun välkomnar er som nya medborgare!

Sidan uppdaterades senast: 2012-06-07 08:13