Vad är moderat frihet värd?

En sak är vi och Ernst Herslow (m) nog överens om, att moderat frihet skiljer sig från socialdemokratisk frihet.

”....Från högerhåll brukar vi hånas för våra fanor, man möter oss med spefullheter om vårt kollektiv. Den enskildes frihet blir beskuren är deras ord. Vi har läst vår historia om det fria avtalet, det hette så när patron bjöd svältlön i frihetens namn. Vems frihet blev krympt med vår enighet?....” (Rune Nordin)

Frihet för vem? Frågan är lika viktig idag som när Ernst Wigforss ställde den på 30-talet. Vi socialdemokrater anser nämligen att frihet alltid måste gå hand i hand med jämlikhet. När patronerna på bruken inte längre fick säga upp folk hur som helst, ansåg moderaterna att det inskränkte på arbetsgivarens frihet. Men denna lagstiftning kom ju till för att skapa jämlikhet och mer frihet åt de mer svaga grupperna i samhället. Redan 1932 talade Wigforss om svensk socialdemokrati som bygger på såväl socialism som liberalism. Det kan nämnas i förbigående att högeralliansen idag är lika dogmatisk som vi var före 1932, med den skillnaden att det nu handlar om motsatsen. Nu skall allt privatiseras. Kosta vad det kosta vill!

Varför nu denna historiska utvikning? Jo, vårdnadsbidrag och hushållsnära tjänster är lysande exempel på ”friheter” som inte är jämlika, eftersom de inte ger mer frihet åt alla. Hur många ensamstående undersköterskor med tre barn kan dra nytta av friheten att stanna hemma och byta sin ordinarie månadslön mot ett vårdnadsbidrag på 3000 kronor, eller friheten att betala någon som kommer hem och veckostädar?

Vi socialdemokrater tycker det är positivt om medborgarna får välja läkare, men ser också de ökade orättvisor som moderaternas kundval i vården skapat i Stockholm. Det systemet ger mindre sjukvård till fattiga och sjuka och mer till de rika och friska. Börjar ni känna igen den moderata frihetspolitiken nu?

Nu har moderaternas omvända Robin Hood-reformer skrapat ihop 15 miljarder från de svaga och genom förtäckta skatter, såsom den chockhöjda A-kasseavgiften. Då bestämmer man sig för att genomföra ännu en skattesänkning för dem med de tjockaste plånböckerna.

Nä, tack och lov är det fortfarande lätt att se skillnad på högerpartiet och arbetarpartiet - Originalet!

Rolf Delcomyn
Ordförande Socialdemokraterna Hässleholm

Pelle Svensson

Sidan uppdaterades senast: 2010-04-06 11:03