Artikel i SDS

Orginalartikel i SDS

 

Artikel text

 

För fyra år sedan hoppade hon av platsen i kulturnämnden. Nu aspirerar hon på att bli kommunalråd efter valet.
– Nu har jag äntligen tid att ge mig helhjärtat in i politiken igen, säger Catrin Tufvesson (S).

 

Hon har svårt för ordet sosse och föredrar att presentera sig som socialdemokrat.

– Sosse kan låta lite laddat men internt använder vi det gärna, säger kommunalrådskandidaten som under sin bortavaro hunnit med om att ta hand om både jobbet som teknologie doktor i miljöpsykologi och sina tre barn.

– Men nu är barnen så stora att jag kan satsa på politiken igen. Dessutom kan jag få tjänstledigt för att syssla med politik och det tycker jag är bra.

Men vad är det då för politiska visioner hon har när det gäller Kävlinge?

– Jag brinner framför allt för skolan. Om vi vinner valet så vill vi höja skatten med en 50-öring. De pengarna ska gå till skolan och äldreomsorgen.

I ett första skede ska 20 personer anställas på förskolan, 10 på högstadiet och så ska 10 tjänster inrättas för att ge stöd åt barn med problem i skolan.

– Det är det jag brinner för och eftersom jag jobbat med den problematiken så vet jag vad som hjälper, slår hon fast.

Pengarna ska även räcka till 30 nya tjänster inom äldreomsorgen.

–Det är för att vi ska få bort de delade turer som finns idag. Det är inte roligt att jobba några timmar på morgonen för att sedan vara ledig några timmar och därefter går tillbaka till jobbet igen.

Hon vill också se ett utökat samarbete mellan äldreomsorgen och det som kallas daglig verksamhet, där personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden sysselsätts.

– Tänk om de till exempel kan hjälpa de äldre att baka. Det känns meningsfullt för alla och dessutom sprider det glädje, förklarar hon.

– Dessutom tycker jag det är ett bra sätt för kommunen att ge dem som hamnat utanför arbetsmarknaden en andra chans, tillägger hon.

En annan hjärtefråga är byggande och infrastruktur.

– Vi vill utreda om det finns möjlighet till mer busstrafik inom kommunen så att det blir lättare att pendla till jobben. Dessutom måste vi öka bostadsbyggandet.

– Vi måste försöka förtäta samhällena. Dock utan att bygga på grönområden, säger hon utan att riktigt förklara hur det ska gå till.

– Vi ska i alla fall inte bygga på åkermark annan än sådan som redan är planerad.

Östra centrum i Kävlinge är en sådan plats. Hon ställer sig bakom bygget av både bostäder och ett nytt kommun- kulturhus.

– Är sedan det gamla kommunhuset i tillräckligt bra skick så kan vi tänka oss att förvandla det till studentbostäder. Det har ett bra läge.

Hon är en pragmatiker och bryr sig inte så mycket om vem som bygger. När det gäller den kommunala verksamheten är hon dock helt på det klara med vad hon vill:

– Vi ska inte privatisera mer och när våra entreprenader går ut så vill vi helst ta tillbaka dem i kommunal regi.

Det gäller bland annat skötseln av kommunens grönområden som idag är utlagd på ett privat företag i västra delen av kommunen.

– Fast de ska få chansen att fortsätta om de kan visa att de gör det bättre än kommunen.

Catrin Tufvesson vill även utveckla samarbetet med andra kommuner.

– Barsebäcksverket är en sådan fråga. Nu när det är bestämt att det ska bli ett mellanlager där så måste vi prata med såväl Lomma som Forsmark om framtiden för området.