Ewonne Månsson

Jag är 54 år och bor i Gammalstorp sedan 34 år. Kommer ursprungligen från Piteå och har även bott på Aspö och i Nättraby utanför Karlskrona.

Mina 2 flickor Margaretha och Magdalena är utflugna för tillfället. Men den yngsta kommer hem och bor mellan olika jobb.

Jobbar som undersköterska på Utsikten-Slottsgården. Har jobbat där sedan det startade för 16 år sedan. Har jobbat för Sölvesborgs Kommun i 26 år. Och alltid inom vården. Arbetet på Utsikten är omväxlande och varierar mycket. Detta gör att jag alltid försöker se till de enskilda boendenas behov av hjälp. Vi är där för att hjälpa personerna att upptäcka vad de kan göra själva och stärka deras självförtroende. De som kommer till oss ska ha det bra utefter sina behov.

När jag bodde i Nättraby kom jag i kontakt med Unga Örnar och sedan SSU. Jag flyttade till Sölvesborg när jag var 18-19 år och mitt engagemang låg nere under många år, I början på 90-talet blev jag aktiv inom Kommunal, först arbetsplatsombud och sedan som ersättare för studieorganisatören. Efter ett par år blev jag ordinarie och jag gillade verkligen det uppdraget. Jag körde runt och besökte alla arbetsplatser som Kommunal hade medlemmar på. Det var alltid kul att träffa medlemmar och hjälpa dom att få kunskaper som hjälpte dom.

Efter 8-10 år försvann inspirationen och jag lämnade med saknad uppdraget. För 11 år sedan blev jag vald till ordförande för LO-facken i Sölvesborg. Ett uppdrag jag tog med bävan. Jag hade noll koll på vad det skulle innebära. Samtidigt som jag var stolt över att bli vald så var det mycket som var spännande. En ny värld öppnade sig när man träffar folk från andra fackförbund. Olika kulturer och frågor som diskuterades. Nytt för i år är att LO-facken i Karlshamn, Olofström och Sölvesborg slagit ihop. Så detta året är ett testår. Allt är nytt vi ska försöka skapa något nytt som passar alla. Jag är vald till ordförande för det nya LO-facken i Västra Blekinge.

Det jag gillar bäst är kroppkakor med smör. Något jag lärt mina barn att också gilla.

En av många bra filmer är Broarna i Madison County med Merylin Strep och Clint Eastwood.  Reservation för stavningen. Romantisk, vacker och sorglig.

Stieg Larssons trilogi var en otrolig läsupplevelse och lika spännande blev filmerna.

Khaled Hosseini har skrivit en bok som heter Flyga drake den läste jag först och blev väckt i min naivitet om hur Afghanistan var innan invasionen av Sovjet och under krigsåren som sedan följde. Därefter läste jag hans bok Tusen strålar sol en otrolig bok om kvinnors kamp i Afghanistan. Man blir upprörd, ledsen och arg.

När jag vill läsa och ha roligt läser jag gärna Karin Brunk-Holmqvist. Hon har skrivit många böcker om gamla tanter och gubbar med sådan värme och omsorg. Alltid lika hejdlöst roligt att läsa.

Mitt bästa minne var en kryssningsresa jag vann och som gjorde med Magdalena. Vi reste till Florida körde runt i 1 vecka och var på kryssningen 1 vecka. Ett värdefullt minne att spara nu när hon inte är i Sverige så ofta. Vi hade en hissnande upplevelse i Miami. Det var 3 dagar kvar till presidentvalet och vi hamnade på ett valmöte med Bruce Sprinsten, Betty Middler och John Kerry tillsammans med några tusen  amerikanare. Sen åkte vi på kryssningen och visste inte hur det gått i valet. Lite snopet var det.

Självklart är ju minnena från barnens födelse också starka. Fast på ett annat sätt. När Magdalena föddes så mördades Olof Palme. Det var ett uppvaknande så slår det mesta. Jag var 30 år och visst ju att Palme var stor runt om i värden, men se en kvinna som var från Sydamerika och hela hennes släkt sitta runt hennes säng och sörja Olof Palme det var stort.

Annars trivs jag bäst i svampskogen nu på hösten, fast mötet med viltsvinen har skrämt mig. Något som också är härligt är en vecka i fjällen med vandringar på olika leder. En lisa för själen.

Den viktigaste frågan för Sölvesborgarna är ungdomsarbetslösheten. Arbetslösheten överhuvud taget är ett fruktansvärt bekymmer. Försämringen av A-kassan har skapat ett vidrigt klimat för arbetslösa. Det är oacceptabelt att dessa olycksdrabbade personer ska straffas för att jobb försvunnit. De har blivit utan jobb utan att själva kunna påverka sin situation. Ha en inkomst på 65% av 18.700kr minus skatt är inget man önskar någon medmänniska.

Klimat och miljöfrågan är intressant och viktig för framtiden. Vi får hoppas att det blir något av med Vindkraftsparken ute till havs. Utbyggnaden av fjärrvärme kommer att gynna många i Mjällby området.

Som lokalpolitiker i den norra kommundelen så har vi arbetat för att det ska bli en cykelled från Sölvesborg. Detta kommer vi att bevaka under kommande mandatperiod. Den behövs både för gående och cyklister. Vi tror att cykelturisterna skulle öka i vår region om det var säkert att ta sig fram. Det skapar också arbetstillfällen för kreativa människor.

Sidan uppdaterades senast: 2010-08-09 19:06