Arbetarskydd

Arbetarskydd eller som det idag heter Arbetsmiljö kom tidigt igång på Papyrus. Redan på 1940-talet anställdes en ”säkerhetsingenjör” (idag är titeln skyddsingenjör) Karl Erik Tollgerdt. På bruket hände olyckor. Klämskador, fallolyckor förekom. Tollgerdt organiserade upp arbete och inrättade skyddskommitté, och skyddsronder. Ihop med de fackliga organisationerna utsågs ett nät av skyddsombud och huvudskyddsombud som fick utbildning och entusiasmerades av Tollgerdt. Truckförarutbildning ordnades och ett internt Brandskyddsvärn leddes av säkerhetsingenjören. Doktor Erik Malmström med praktik mitt emot Övre porten var bruksläkare där man undersöktes innan anställning, samt syn & hörseltestades innan man fick köra upp för truckkort. Längre fram anslöt sig Papyrus till  Mölndals Företags-hälsovård som till en början leddes av  D:k Rolf Blomqvist.

Ibland var Tollgerdt före sin tid. Det som idag är det stora numret med sjukskriven personal att de skall rehabiliteras och fort tillbaka till arbete tillämpade Tollgerdt redan för 50 år sedan. När någon var borta mer än en månad ringde eller hämtade han folk så de skulle komma ner till bruket.  Någon med brutet ben fick sitta på kuvert-avdelningen och packa brevportföljer en annan hantlangade elektrikerna osv.

Alla var motståndare till att behöva komma tillbaka innan sjukskrivningen var över. Man ville helst gå nere vid Mölndalsbro eller gå till Åby och se när tränarna på torsdagar körde fort inför söndagen tävlingar och samtidigt läka sina sår efter en operation.

Ett minne är hur Tollgerdt och jag var på väg till utbildningslokalerna ovan skoaffären vid Gamla Torget. När vi går efter Kvarnbygatan springer Tollgerdt över gatan och får tag på en hemmafru på väg ner mot Mölndal. Han frågar hur det var med maken. Om han låg på sjukhus eftersom personalavdelningen sökt honom gång på gång men inte  fått svar. Kvinnan tyckte att han var på bättringsvägen och trodde att när sjukskrivningen var över nästa månad skulle han komma tillbaka. 

Tollgerdt talade yvigt om vilken viktig person maken var för bruket och vädjade till hustrun att övertala honom att nästa dag söka upp säkerhetsingenjören. Han skrävlade och skröt över hennes man och lovade ett lättare arbete tills han blev bra.

Hustruns makt var stor. Så trots motstånd infann sig mannen dagen efter. Han fick vara på truckverkstaden och sortera skruv och bult. 

Efter några dagar började han besöka sina kamrater på den egna avdelningen. Fikade, diskuterade fotboll och trav och gick sedan varje dag tillbaka. Tollgerdt uppmärksammade de återkommande besöken på ordinarie arbetsplats och fixade kortare arbetstid på denna.

Även i det som på 1990-talet började kallas psyko - social arbetsmiljö eller gå i väggen var Tollgerdt en föregångare. Redan på 1960-talet talade han på skyddsombudsutbildningar om sambandet mellan stress och olyckor. En historia som beskrev detta var en 25 årig kille som hade stor vana vid den efterarbetningsmaskin han körde. En morgon strax efter kl 06.00 satte han sin hand så illa att tre fingrar förlorades. Spekulerades om att han var trött på morgonen eller stod i drömmar för att utföra den vanliga rutinen. När Tollgerdt åkte hem till hans hustru i Göteborg för att berätta om olyckan bröt hon ut i hejdlös gråt.

De bodde i ett fallfärdigt ruckel i Gamlestaden. Vatten och slask fick bäras ut på gården. En liten kamin var enda värmekällan jämte en vedspis. Ett barn på 1 år hade fått diabetes och sprutor skulle rengöras i den primitiva lägenheten. Innan maken gick hade hon grälat på honom och sagt att Du måste vara den sämsta arbetaren på Papyrus när de inte hjälper Dig till en bättre bostad.

Orden följde honom in på fabriken och tankarna var långt bort när han gjorde sin rutinrörelse.

Björn Wall

Sidan uppdaterades senast: 2011-06-22 08:55