Skrönor

Papyrus gjorde en stor social insats genom att ge arbete åt personer som trots kvarsittning och hjälpklasser inte klarat skolgången. Idag skulle de kallats utvecklingsstörda och placerat i ”skyddad verksamhet”. Papyrus hade användning för dem för de gjorde nytta som hantlangare eller fick självständiga rutinuppgifter. Ofta var de plikttrogna, skötsamma och stolta över att ha ett arbete och lön. Bolaget såg dem som fullvärdig personal och de hade samma förmåner som alla anställda och fick 25 års gratifikation m.m.
  
En del av dessa blev original. Vissa var ”knipslugna” och hittade på upptåg som levde kvar långt efter deras pensionering. En del historier gick vidare i flera generationer.

Själv har jag sökt på Radioarkivet för att få besked om en radio-intervju med ”Travans” Erik. Men då jag inte visste när den gjordes och vem reportern var kunde man inte hjälpa mig. (Idag vet jag att det lär ha varit Lennart Hyland som ”Wallraffade” redan 1949.) Mina återberättelser kan jag inte garantera för sanningshalten, men ger en inblick hur ”snacket” gick på bruket. Det skrönor som har * tecken efter sin numrering är sådant jag själv upplevt.

Björn Wall

Sidan uppdaterades senast: 2011-06-23 21:38