Skrönor från Papyrus 7-9

7*. Utan teknisk skolning hade Blomqvist ofta idéer om hur man kunde bygga om maskiner och lokaler för att underlätta jobben. Personalen kom till sina ingenjörer och krävde att man måste bygga om för det hade doktorn sagt.
Fabriksksledningen irriterades över Blomqvist sätt att diskutera teknik. Som ett tecken på hans irritation hos ledningen förbjöds Blomqvist att ställa sin gamla cykel utanför Övre Porten.

8. En av gubbarna på papyrus, vi kan kalla honom SOLA var ständigt på allas läppar.
En dag hade D.k Malmström gett honom remiss till en specialist på Kungsportsplatsen i Göteborg. SOLA blev sjukskriven och på vägen hem ser han en man som står på Kungsportsbron med låda på magen full med frukt och med hög röst lockar kunder att köpa äpple, apelsiner och bananer.

Redan dagen efter står SOLA på Mölndalsbro med en av Bagare Halvorssons brödbackar på magen hängande i ett snöre runt halsen.

Brödbacken var fylld med gamla apelsiner som SOLA plockat ur en kartong på baksidan av Fruktlagret på Kvarnbygatan som ställt ut kartongen för att åka med soporna till tippen på Kikås. Med hög röst skriker SOLA ”Kom och köp prima apelsiner 15 öre styck. 4 för en krona”

Någon går förbi och säger att så kan man inte sälja. ”Håll käften. Det är mängda som gör ét”


9.
En dag hade SOLA hos Pelle Malmbergs Tobak mitt emot Övre Porten köpt en lottring. Det var ett så kallat "Amerikanskt lotteri". Den hade 100 lotter och man betalade den summa som lottnumret angav. Fick man lott 15 betalde man 15 öre men nr 100 kostade en krona. SOLA började sälja lotter och vinsten var en ny trädgårdsmöbel. Han bodde i ett litet vindsrum hos Olsson på Broslätt. Folk trodde han lurades men han påstog att han i Göteborg köpt en lott för att vinna en båt att lägga på Näset för att fiska. Någon båt blev det inte men han vann en trädgårdsmöbel.
”Tror Ni mig inte? Gå förbi hemma för den står på Olsson gräsmatta”.
Efter ett par dagar började folk fråga vem som vann trädgårdsmöbeln.

”Det gjorde Olsson. Satans turgubbe han vann på en lott som bara kostade 3 öre”. Folk gick till Olsson och gratulerade honom till hans tur. Olsson blev arg för trädgårdsmöbel hade han själv köpt och ställt i sin trädgård. Han hade sannerligen inte tagit någon lott på sin egen möbel. 

Björn Wall

Sidan uppdaterades senast: 2011-07-05 10:35