Hur tänker män?

 

För rätt länge sedan satt jag och diskuterade med mina väninnor. Vi talade om relationer, och en av dem frågade ”Kristina, hur tänker män egentligen?”. Jag tror att jag svarade något om att det finns nog inget generellt svar, hur män som grupp tänker. Det är nog effektivast att helt enkelt fråga den det berör. Ibland dyker den här frågan upp i mitt huvud, och nu inför internationella kvinnodagen känns den väldigt aktuell. För man kan fundera, nu när alla säger sig vara för jämställdhet, hur män tänker egentligen.

I princip alla män inom den politiska sfären säger sig vara feminister. I princip alla säger att de ser problemen med osakliga löneskillnader, med ojämställt uttag av föräldraförsäkringen, med kvinnors dubbelarbete och ökade sjukskrivningstal och kvinnors lägre grad av makt och ägande. I princip alla säger sig vilja göra något åt det.

Men hur tänker de egentligen? Är de beredda att avstå något själva för att verkligen göra något åt det? För det är nog ändå så, att ska vi nå någon framgång i jämställdhetsarbetet, handlar det om att om några (kvinnorna) ska få tillgång till mer, så måste några (männen) avstå en del.

Till exempel förväntas en kvinna tjäna 3,6 miljoner mindre än en man under sitt yrkesverksamma liv. Är det någon som på allvar tror att det går utjämna den här skillnaden utan att någon annan avstår en del? Jag tror inte det. Det som definieras som ”makt” kommer inte att fördubblas bara för att vi vill vara jämställda, någon måste avstå från makten om någon annan ska få dela den.

För rättvisans skull ska jag väl också nämna att även kvinnor behöver dela med sig. De behöver avstå lite av den mysiga småbarnstiden och det obetalda hushållsarbetet. De behöver dela makten över familjen, relationerna och fritiden.

Jag är övertygad om att om vi delade med oss mer, skulle hela samhället tjäna på det, även barnen.

Men den stora frågan kvarstår: Hur tänker män egentligen kring detta? Eftersom jag tror att det är bäst att ställa frågan till den det berör, så ställde jag frågan till en man förra sommaren vid Gullviks havsbad utanför Örnsköldsvik. Han var väldigt tydlig i sitt svar. Han vill verkligen göra något för jämställdheten. Han ser att om någon ska kunna få mer, måste någon annan avstå. Den mannen var Stefan Löfven och vi hade ett offentligt samtal kring många viktiga politiska frågor. Jag känner mig fullständigt trygg med hans uppriktiga vilja, och jag tänker göra allt vad jag kan för att han ska få förverkliga sin vision om det jämställda samhället. Den nuvarande regeringen har inte lyckats åstadkomma något för jämställdheten på snart åtta år. Nu är det dags för förändring. I september bestämmer du hur framtiden i Sverige ska se ut.

 

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

Sidan uppdaterades senast: 2014-03-08 17:41