"Var kommer du ifrån egentligen?"

"Var är du ifrån? Ofta du är född här?! Vad duktig du är på svenska!"

När jag var yngre hade jag förmodligen bara svarat på frågan och sedan inte tänkt mer på det. I dag är jag 19 år gammal, om två månader fyller jag 20. Jag har skaffat vänner som jag bryr mig om, jag har äntligen fått ett jobb som jag på egen hand har ordnat. Jag spelar fotboll i ett lag som vilken människa som helst, jag har äntligen börjat få lite ordning i mitt liv.

Men, än i dag så får jag frågan ”Var är du ifrån?”. Jag svarar att jag är från Örnsköldsvik, och då kommer följdfrågan: ”Nej men, på riktigt, var är du född?”. Då blir jag till mig och försöker svara så trevligt och tydligt det bara går, att jag är född i Sverige. Ursäkta mig, MEN VADÅ PÅ RIKTIGT!? För det första, var kommer det här med ”på riktigt” ifrån? För det andra, spelar det någon som helst roll var man kommer ifrån? Har jag en helt annan personlighet om jag är från exempelvis Mellanöstern?

Med tiden så har jag börjat tänka igenom vad min hudfärg, mitt svarta hår, mitt utsparade skägg eller mina bruna ögon egentligen betyder. Hur folk faktiskt kan titta lite snett för att jag inte har rakat mig på fyra veckor. Följden blir att jag tänker att folk ska tro att jag är terrorist, men förlåt mig svenska folket om jag inte orkat raka mig, men jag tänker inte göra det för er skull. Jag vill ha mitt skägg för att JAG tycker att det ser bra ut, och känner mig trygg i det.

Det finns så många förutfattade meningar och fördomar, och det är ett stort problem. Ytterligare ett problem mot nationen och för individen är att vi inte har ett jämlikt samhälle. Vi säger att vi är ett av världens mest jämlika länder, och att det inte finns fattigdom i landet. Att det inte finns några klyftor, men det är snarare tvärtom. Det finns stora klyftor mellan människor med olika etniska och sociala bakgrunder. Alla dessa politiska beslut som borgarna har tagit de senaste åren har gjort så att klyftorna blivit enorma, att skillnaderna mellan de fattiga och rika blivit allt större, de rika blir bara rikare och de fattiga glider neråt mer och mer. Skatten har sänkts mest för de som tjänar mest. Om man ser på OECD:s senaste rapporter så ser man att ojämlikheten i Sverige ständigt ökar. Socialdemokraterna måste bryta den här trenden!

Det vi behöver i dag är en stor satsning på oss ungdomar, vi är framtiden. Satsa på skolan, sjukvården och skapa nya lösningar så att det blir mer jämlikt. Sänk ungdomsarbetslösheten, det ska vara kollektivt så ingen annan tjänar mer eller mindre än den andre, bara för att hen har ett namn som inte är ”vanligt” nog i Sverige. Arbeta för ett mångkulturellt, jämlikt samhälle. För ju fler folk vi sätter i arbete, desto mer minskar rasismen och desto mer ökar jämlikheten.

Detta kallar vi för jämlik framtid.

Welat Acar

SSU Örnsköldsvik

 

http://www.allehanda.se/opinion/debatt/var-kommer-du-ifran-egentligen

Sidan uppdaterades senast: 2015-04-30 16:25