Cina Flarke

Kamrater

 

Under mina snart 3 decennium som barnskötare har samhället förändrats mycket. Förr var föräldrarna hemma tillsammans med sina barn längre och spenderade mer tid tillsammans.

 

Idag upplever vi i förskolan föräldrar som är ständigt stressade och inte hinner med sina barn de tycker att det är okej att ha barnen på förskola fast dom är lediga, så att dom hinner städa och vila upp sig.

 

Vi får stressade barn som börjar sina dagar i livet i stora barngrupper med höga ljudnivåer, och med allt för långa dagar… Snart är dessa barn stressade ungdomar som mår allt sämre och presterar allt sämre i skolan.

Samtidigt som allt fler vuxna mår allt sämre på sina jobb. Flera undersökningar visar på att den psykosociala miljön upplevs vara allt sämre ute på våra jobb.

 

Vi har ansvar! Mot våra barn och mot oss själva.

I Sverige har vi en fantastisk föräldraförsäkring som ger oss föräldrar möjlighet att ge våra barn en trygg start i livet. Låt oss då ge våra barn en lugn och trygg uppväxt tillsammans med sina föräldrar i en lugn tillvaro istället för att själv få lite extra ledighet…

 

För att det ska funka behöver vi jämställda löner med minskade lönegap mellan män och kvinnor.

2014 tjänade kvinnor bara 73% av vad männen tjänade om vi tar hänsyn till arbetstiden. Vi sätter alltså fortfarande lön efter kön.

 

Vi behöver löner som var och en kan leva på. Det kan inte vara så att man jobbar heltid och ändå knappt har råd med hyran.

 

Vi behöver rätten till heltid.

Det kan inte behöva vara så att man ska tvingas ha två, tre jobb för att överleva.

 Vi måste minska pressen som bl.a ensamstående föräldrar lever under.

Genom att värna den svenska modellen och där med schyssta villkor på arbetsmarknaden.

 

Vad vore vi utan kollektivavtal?!

I kollektivavtalet regleras arbetstid, schema, semester, löner, arbetsmiljö och mycket mycket mer.

Hade vi inte kollektivavtalen, där vi i årtionden förhandlat fram våra villkor på arbetsplatserna så kunde vi haft 80 timmars arbetsveckor, inga scheman, utan fått jobbat som det passat chefen just idag.

Och lönerna, ja det hade varit fritt att betala vad man ville för jobbet som blir utfört….

Kamrater! Vi har något fantastiskt i Sverige! Den svenska modellen! DEN ska vi värna!

 

Tillsammans är vi alltid starka. OM vi organiserar oss!

 

För att så många så möjligt ska orka jobba heltid under åtskilliga år måste vi också värna våra arbetsmiljöer. Vi kan inte acceptera en dålig arbetsmiljö där man skickas vidare om man inte klarar den.

 

Att jobba heltid i stressade miljöer med höga ljudnivåer mår vi nog alla dåligt av ganska snart. Det gäller barn så väl som vuxna!

Det är inte acceptabelt, vi måste alla samverka för att få må bra på våra arbetsplatser så att vi sen kan gå hem och möta våra familjer med gott samvete.

 

Vi har blivit fler i Sverige de senaste åren och vi måste ta till vara på arbetskraften som har kommit. Man måste få en chans att validera sina kunskaper här snabbt samt möjligheten till att studera upp det man saknar.

 

Så kamrater!

 

* Låt oss bygga ett samhälle med trygga barn som växer upp till trygga vuxna.

* Ett samhälle med jämställdhet och schyssta villkor på arbetsmarknaden.

* Ett samhälle med mångfald och människovärde.

 

  /Cina

Sidan uppdaterades senast: 2016-05-04 09:48