Monica Sundin

Hej alla Världsmedborgare i Örnsköldsvik

För mig känns begreppet Världsmedborgare mer aktuellt än någonsin  och det tror jag att fler än jag känner. Vi är inte bara Örnsköldsviksbor, svenskar, européer vi är faktiskt världsmedborgare.

Jag växte upp i en liten värld där nästan alla runt omkring mig var rätt lika mig hade samma traditioner och tänkte rätt lika.

Jag gav mig inte ut i världen på tågluffande studieutbyte eller annat. Så mina kunskaper om resten av världen var mycket små.

Det var inte förrän jag engagerade mig i Örnsköldsviks FN-förening som jag genom det arbete som den bedriver i Zimbabwe fick möta en större värld, möta ett samhälle som fungerade på ett helt annat sätt än jag var van vid, träffa människor som tänkte på ett annat sätt och som hade helt andra förutsättningar. Helt enkelt få nya vänner och nya erfarenheter. Men jag lärde mig också att det är mer som förenar oss människor än som skiljer oss åt.

Men så för några år sedan upptäckte jag att jag inte behövde åka långt bort för att möta världen, den hade flyttat in i mitt eget bostadsområde.

Än en gång var det genom att engagera mig som jag lärde mig att uppskatta den mångfald av människor och kulturer som lever på Sörliden.

Tillsammans med andra engagerade människor startade vi en förening Sörliden/Valla Samverkansförening och vårt syfte var att skapa mötesplatser, bygga broar mellan människor och få till aktiviteter särskilt för barnen under loven. Vi vänder oss till alla boende inom Sörliden och Valhalla som hyr av  Övikshem.

Med stöd av kommunen och Övikshem har föreningen utvecklats otroligt och idag genomför vi ett stort utbud av aktiviteter och framför oss ligger nu sommaren med badutflykter, bussutflykter till tex Skule, Gene Fornby mm grillkvällar på Skyttis  samt mycket mer. För mig har det blivit ett sätt att leva, få nya vänner, smaka nya maträtter och hela tiden lära mig nya saker. Dessutom har det gett mig trygghet här där jag bor.

Men jag möter också människor som känner sig osäkra inför mötet med allt det nya. Du, som känner att du skulle vilja engagera dig, lära känna nya vänner och kanske stötta någon som har det knepigt med att ta sig in i vårt samhälle, men inte riktigt vet hur du ska göra kom till vår mötesplats på Sörbyvägen 10 eller gå till MKC eller till någon annan av alla de grupper som också är med i det här arbetet. Eller bli god man till ett ensamkommande barn.

Som världen ser ut i dag måste vi alla hjälpas åt att bygga broar för att minska utanförskap och segregation.

Vi har ett gemensamt ansvar och vi måste alla vara med och ta det ansvaret.

  /Monica

Sidan uppdaterades senast: 2016-05-04 09:34