Rosenbladet

Våren är här, men kylan i alliansregeringens politik består

 

Läs Rosenbladet maj 2012

 

Det var inget kul för finansminister Anders Borg att presentera alliansens vårbudget i år. Borta är allt tal om urstarka finanser. Tillväxten störtdyker från att ha legat på 3,9% 2011 till 0,4% i slutet av 2012. Arbetslösheten är nära 8%. Och av dagens 391.000 arbetslösa är 90.000 under 25 år ,vilket är en ökning med 5.600 på ett år.

Löftet om sänkt skatt för pensionärer är för tillfället bortglömt, men Borg hoppas fortfarande på ett femte jobbskatteavdrag för de som redan har ett jobb. Inte helt oväntat fick finansministern också skarp kritik av oppositionen för att regeringen gör för lite för de arbetslösa.

Den traditionella och rationella vägen att mildra arbetslösheten har tidigare varit att investera och stimulera ekonomin i lågkonjunktur. Av detta finns inget.

Trots att de låga räntorna i dagsläget borde vara ett gott skäl att investera i t.ex. infrastruktur och utbildning. Taket i A-kassan ligger fast i kronor räknat. Högsta dagpenningen har legat kvar på 680 kronor sedan förra valet. Sedan dess har lönerna stigit med 17%. Då är det en klen tröst att de som har inkomst av försäljning av ved och bär vid den egna fastigheten får höjt schablonavdrag från 21.000 till 40.000 kronor.

I riksdagsdebatten om vårpropositionen sade Borg att regeringen vill sänka företagsbeskattningen och höja pensionerna. Men när det kan bli av ,visste han inte. Ingen blir väl förvånad om det kanske kan ske alldeles innan valet 2014? Det mesta skall ju bli betydligt bättre inför valåret 2014 menar Borg, medan de bankekonomer som kommenterat hans budget tycker att han är omotiverat positiv inför den framtida utvecklingen av ekonomin.

 

 

För att kunna läsa PDF-filer behöver man programmet Acrobat Reader.

Ladda ner Acrobat Readerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (svensk version)

Sidan uppdaterades senast: 2010-09-23 13:16