Beslut om nya friskolor hotar de befintliga skolorna

2013-04-10

Idag beslutade Barn och Utbildningsnämndens arbetsutskott att tillstyrka öppnandet av fyra nya friskolor i Sundsvalls Kommun. Alla dessa skolor är gymnasieskolor. Redan nu finns det dubbelt så många utbildningsplatser som elever i Sundsvall och dagens beslut kommer att öka överetableringen ännu mer.

-          Vi lägger redan alldeles för mycket pengar på halvfulla lokaler istället för att ge dessa pengar till elevernas utbildning och att stärka lärarna. Dagens beslut kommer innebära att ännu mer av skolans pott går till lokalkostnader. Det är en stöld från eleverna, säger João Pinheiro, gruppledare för Socialdemokraterna i Barn- och Utbildningsnämnden.

Runt om i landet ser vi hur skolor läggs ned på grund av vikande eleverunderlag. Privata skolor som lägger ned har inget lagligt ansvar för att de elever som påbörjat en utbildning på skolan också ska få genomföra den. Skolverket menar istället att ”det är föräldrarnas ansvar att ha koll på skolans ekonomi när man väljer skola” (Studio Ett, 5 mars, 2013).

-          Dessa nyetableringar är varken bra för de friskolor eller de kommunala skolor som redan finns. Vi kan nog räkna med fler nedlaggda skolor framöver. Det är oansvarigt och omoraliskt av den borgerliga kommunledningen att utsätta eleverna för dessa risker, säger João Pinheiro.

 

 

 

Kontaktperson

Joao Pinheiro,(S)  gruppledare Barn och Utbildningsnämnden

070-680 52 72

Sidan uppdaterades senast: 2013-07-18 15:19