Chipsaktion mot skattesänkning

I  budgetdebatten  i Värmdö den 29 sep. stod kommunfullmäktige i valet mellan skattesänkning med 15 öre eller en 10 miljonerssatsning på skolan. Mot skattesänkningen stod också sänkta avgifter för bl.a. trygghetslarm för äldre samt en satsning på företagande med miljöprofil.

 

För att illustrera hur lite en 15-öres skattesänkning ger i plånboken så bjöds fullmäktigeledamöterna på chips av socialdemokraterna. En undersköterskelön på 22.000 kronor ger en skattesänkning motsvarande en chipspåse, dvs 24 kronor.

 

Peter Frej (M) och övriga i majoriteten blev bjudna på vad en 15-örig skattesänkning kan erbjuda, t.ex. lite chips 

 

 

En kvinnlig pensionär som får 11 700 kronor i pension tjänar 8 kronor på koalitionens skattesänkning. Det räcker inte ens till en liter mjölk, säger Lars Bryntesson, oppositionsråd (s). Vårt förslag är istället att kostnaden för hennes trygghetslarm ska halveras. Då sparar hon 161 kronor per månad. Om hon dessutom skulle glömma bort att avboka hemtjänsten en gång under månaden så förlorar hon med vårt förslag ingenting. Med koalitionens förslag förlorar hon ytterligare 230 kronor.

 

Socialdemokraternas budgetförslag finansieras genom att skatten bibehålls på dagens nivå samt genom effektiviseringar i kommunens politiska och administrativa överbyggnad, bl.a. hopslagning av fyra nämnder till två.

 

 

För ytterligare information och kommentarer:

 

Lars Bryntesson                  070-754 1480