Satsa på de unga i jobbkrisen

Socialdemokraterna i Värmdö

En sommarjobbsgaranti för alla 16-17 åringar var kravet från Socialdemokraterna i en motion som lades fram vid kommunfullmäktige i Värmdö den 25 mars.

Jobbkrisen slår hårt mot de unga. SCB redovisar att Sverige, efter Spanien, har Europas högsta ungdomsarbetslöshet. Den är sex gånger högre än övriga Europa. Effekterna i Värmdö är också tydliga; på ett år har arbetslösheten för unga i Värmdö ökat med 52 procent.

- Det är oacceptabelt! Vi är i ett läge där unga människor riskerar att hamna utanför – precis när livet ska börja. En sommarjobbsgaranti för alla 16-17- åringar i Värmdö skulle ge dem en språngbräda in i arbetslivet, säger Annika Andersson-Ribbing (S).

När jobbkrisen slår som hårdast mot Sverige och Värmdö så väljer kommunen istället att kraftigt dra ned på antalet feriejobb för ungdomar. Endast 30 sommarjobb tänker kommunen erbjuda i år.

- Det är nu vi måste satsa för att stävja krisen. De långsiktiga effekterna kan bli förödande om kommunen inte tar sitt ansvar för de unga nu. Var fjärde kommun tillhandhåller feriejobb för alla som ansöker om detta, enligt en sammanställning från Sveriges kommuner och landsting. Jag tycker det är en skam att inte moderatstyret förstår allvaret i situationen, avslutar Annika Andersson Ribbing.
 

För ytterligare kontakt:
Annika Andersson-Ribbing, 070-5560630

Sidan uppdaterades senast: 2009-04-06 14:14
 
Valplattform 2014-2018

Valplattform 2014-2018 Ett Framtidskontrakt för Värmdö

Läs mer