"S-förslag om friskolor tar ansvar för skattemedel och elever"

 

Debatt i NVP 03 september 2013

 

REPLIK Marie Bladholm (M) och Allan Sooman (FP), ordföranden och förste vice ordförande i Finansieringsnämnden för utbildning i Värmdö kommun, skriver i en debattartikel i NVP 26/8,"Vill ni verkligen backa bandet, S?"

att vi har föreslagit något oetiskt om skolan – oklart vad – och som strider mot regelverket – oklart på vilket sätt.

Vi gissar att de menar den motion vi socialdemokrater i Värmdö lade fram i våras som i grund och botten handlar om att skapa ett system för att kvalitetssäkra friskolor före etablering, genomföra kvalitetskontroller när de är igång, och försäkra skattebetalarnas pengar om det trots det skulle gå åt skogen. Är det oetiskt?

Under sommaren har just det som motionen pekar på inträffat. John Bauer-gymnasierna gick i konkurs med en miljard skattekronor i underskott och tiotusentals elever drabbades.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, M, och utbildningsminister Jan Björklund, FP, har nu i princip föreslagit samma system som vårt, fast nationellt.

Vi socialdemokrater i Värmdö är för pedagogisk mångfald. Vi är emot att skattepengar används för att generera privat vinst i stället för att satsas på ännu bättre lärande. Vi ville till exempel starta ”Det modiga högstadiet” tillsammans med friskolorna Lemshaga och Grantomta, som drivs av stiftelser utan vinstintresse. Men det sköt Bladholms och Soomans partier i sank.

Att kommuner tvingas ta ekonomisk höjd för att friskolor ska gå i konkurs, snedvrider just den fria konkurrens som Värmdömoderater och folkpartister säger sig värna.

Sedan 2008 har antalet elever som går i skolor utanför Värmdö fördubblats, från 373 elever till 648 elever 2013. Ursäkta om vi tvivlar på att ytterligare etableringar inte skulle påverka förutsättningarna för vår Värmdös nya skolorganisation.

Vi behöver satsa på våra kommunala skolor. Vi vill att våra barn ska kunna studera på hemmaplan, helst så nära hemmet som möjligt. Det tjänar barnen, föräldrarna och miljön på. Vi är redo att utveckla framtidens skola på Värmdö. Vi vet vart vi vill och hur vi kommer dit.

Är det oetiskt?

(För övrigt började TV3, TV4 och Kanal 5 att sända när Ingvar Carlsson, S, var statsminister och digital-tv infördes under Göran Perssons, S, styre.)

Karin Aaseby, S, skolpolitisk talesperson
Mikael Lindström, S, Kommunstyrelsen och Finansieringsnämnden för utbildning
Kenneth Ehrnstedt, S, Kommunstyrelsen

 

Sidan uppdaterades senast: 2013-09-03 13:38