"Sen inbjudan till skolsamarbete"

 

NVP.se DEBATT 13 februari 2013 

 

De politiskt skolansvariga i Värmdö, Malin Bellander (M) och Max Ljungberg (MP), bjuder i NVP (5/2) in Socialdemokraterna till "förutsättningslösa samtal" för gemensamma lösningar för skolan.

Vi välkomnar samarbete och långsiktighet. Vi är beredda att göra allt för att skapa arbetsro för skolorna, att ge skolorna självförtroendet tillbaka, att få Värmdö­borna att aktivt välja våra egna skolor.

Men det är väl sent att bjuda in till sådana samtal när de stora, avgörande besluten redan är fattade – om man inte är beredd att ändra sig.
Under hela hösten hade ni i majoriteten inget intresse av samtal. Vi socialdemokrater, verksamheterna, medborgarna – alla hade vi konkreta förslag och var redo att samtala om den framtida skolan.

I stället forcerades besluten fram. Det gavs inte tid för fördjupade konsekvensanalyser, för analys av kvalitativa effekter, för dialog. Det gör oss förundrade att man nu vill ha förutsättningslösa samtal – om man inte är beredd att släppa prestigen.
Verkligheten kommer alltid i kapp. Och nu ser elever, föräldrar och lärare effekterna av er skolpolitik. Många vänder därför Värmdös skolor ryggen och väljer andra skolor utanför kommunen.

Vår vision är att Värmdö ska erbjuda en modern, utvecklingsinriktad kunskaps-skola av god kvalitet där alla ges en möjlighet att lyckas, oavsett bakgrund.
Vi vill att skolorna i Värmdö är något man aktivt väljer till – inte bort.
Som svar på er invit bjuder vi därför konkret in medborgare, lärare, rektorer, forskare och politiker till ett öppet Framtidsforum för skolan. Vårt Framtidsforum för skolan är ett första, verkligt steg mot en prestigelös, utvecklings- och kunskapsinriktad diskussion för hur Värmdö blir en attraktiv skolkommun där alla elever utvecklas till sin fulla potential.

Så vi samtalar gärna. Men det måste finnas något att samtala om – då måste majoriteten vara öppen för nya beslut. Annars blickar vi framåt mot valet 2014.

Karin Aaseby, S,

skolpolitisk talesperson

 Munkmoraskolan. Akvarell

 

 

Sidan uppdaterades senast: 2013-02-13 16:07