"Ta ansvar för sveket mot Ekobacken"

 

NVP Debatt 04 november 2013 "Det är förvånande och märkligt att Miljöpartiet, som ingår i Värmdömoderaternas styrande koalition, i en debattartikel frågar sig varför de politiska besluten kring Ekobacken inte genomförts. Man är väl rimligen själv svaret skyldig?" skriver flera S-politiker i en debattartikel.

Ansvarstagande är en grundbult i det politiska uppdraget. Det handlar om att förvalta medborgarnas förtroende. Med majoritetens makt kommer ett oreserverat ansvar för helheten, oavsett det handlar om politisk styrning eller förvaltningens agerande i brist på detsamma.

Det är förvånande och märkligt att Miljöpartiet, som ingår i Värmdömoderaternas styrande koalition, i en debattartikel frågar sig varför de politiska besluten kring Ekobacken inte genomförts. Man är väl rimligen själv svaret skyldig?

Miljöpartiet har gjort mycket bra för att få en moderatstyrd ledning att inse vikten av hållbar utveckling. För detta förtjänar partiet ett erkännande. Men på samma sätt måste partiet själv också ta sitt ansvar för ”Sveket mot Ekobacken” (NVP 29/11), inte förminska det när det passar.

Ekobacken planerades för många år sedan. Målet var att satsa på miljömässigt inriktat företagande och skapa ett kluster ring detta. Tyvärr har de styrande partierna (M, FP, KD och MP) helt abdikerat från ambitionen. Resultatet vi ser är deprimerande.

Det mest hårresande är att majoriteten beviljat så kallat ”tillfälligt bygglov” för att kunna spränga bort miljontals ton urberg för en temporär parkering för bussar. Trots att den ordinarie är på gång några meter därifrån.

Värmdömoderaterna har, som Miljöpartiet riktigt påpekar, visat sig oförmögen att i praktisk handling visa politiskt ledarskap. Kvar i fallet Ekobacken blir ett söndersprängt landskap där vallöften ekar tomt.

Tyvärr är det inte ett olycksfall i arbetet eller en isolerad händelse. Organisationen Företagarna ger kommunen lågt betyg i rankningar när det gäller investeringsklimat. Och i en intervju i NVP februari 2012 sa dåvarande chefsekonomen på Svenskt Näringsliv, Stefan Fölster ”I Värmdö är företagsklimatet mycket sämre, där finns en större oreda i de politiska leden”. Tydligare sagt än så blir det inte.
   
Den viktigaste frågan för oss socialdemokrater, vid sidan av skolan, är att framtidens jobb skapas för Värmdös unga. Vår historia med porslinsfabriken bygger på kunskap och hantverksskicklighet. På samma sätt vill vi ge ny mening åt varumärkena Gustavsberg och Värmdö. Genom öppenhet och nyfikenhet ska Värmdö locka till etablering inom miljöteknik, en nisch där ny kunskap och framtidens jobb finns.

Vi kräver majoriteten på ett svar om hur de politisk beslutade målen för området Ekobacken ska infrias och att en tydlig handlingsplan för detta redovisas.
 
När väljarna i september nästa år sätter betyg på den politiska ledningen, kan det tyvärr vara försent för Ekobacken. Vi kräver svar nu, för Värmdös framtids skull. 

Ekobacken.NVP.Jenny Freijing

Foto: NVP Jenny Freijing

 

Anna Hellgren Westerlund, Kommunstyrelsen, S
Krister Nilsson, Samhällsplaneringsnämnden, S
Johnny Tedenfors, Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden, S

 

Sidan uppdaterades senast: 2013-11-05 11:39