Landsbygdspolitik Sven Erik Bucht

Landsbygdspolitik och näringsliv - studiebesök på Österlen

 

Riksdagsman Sven-Erik Bucht (S), från Norrbottens Län besökte under måndagen den 14 april Ystads Arbetarkommun och deltog i näringslivsbesök. Skånsk matkvalitet och tillgång till bredband och investeringsstöd diskuterades under dagen.

 Besök i Kåseberga

Morgonen började med frukost på Kåseberga Fisk, där ägaren Jimmy Ahl berättade om verksamheten och gav en inblick in produktutbud, försäljningstrender och verksamhetsförändringar. Företaget, som omsätter 16 miljoner kronor årligen, anställer 4-5 personer under vinterhalvåret och ser en markant ökning från och med Påsken till 19 personer. Många av de anställda är feriearbetande ungdomar som återkommer år efter år, vilket är en garanti för kompetensbevaring och trivsel bland de anställda. “Det är skoj att kunna ge ungdomarna chansen till arbete och se dem återvända år efter år” säger Jimmy. “Jag tror de trivs här” tillägger han leende.

 

Det blåste på bra under den tidiga förmiddagen och den varmrökta laxen smakade bra. Laxen, som Jimmy berättade är den stora säljaren och efterfrågan är ständigt stigande. De högkvalitativa varorna på Kåseberga Fisk är inte priskänsliga och verksamheten är under ständig utveckling och förnyelse. Detta för att följa med i mattrender och kunders växlande önskemål. Butiken ser cirka 68.000 kunder årligen och har nyligen renoverats för att möta kundanstormningen, sänka kötiderna och för att kunna satsa på den lukrativa rökdelen.

 

Löderups Strandbad förklarade ägaren Fredrik Persson att sedan han och hans fru köpte konferensanläggningen 2008 har stora förändringar skett med renovering i flera etapper. Satsningar på högkvalitativa festaftnar med julbordet som den stora höjdpunkten är en bas i verksamheten och uppskattas av både lokalbefolkningen och konferensgäster. “Vårt julbord är bland de största i Skåne, med 4000 serverade tallrikar” säger Fredrik och tillägger att det är möjligheten att erbjuda kvalitet till bra pris med lokala ingredienser som lockar främst offentlig förvaltning till anläggningen.

 

Löderups Strandbad omsätter 7 miljoner kronor årligen. Lägg till det 3 miljoner på Borrby Strands Camping så blir bilden av paret Perssons verksamhet komplett.

 

Det småskaliga privata ägandet på landsbygden och den utveckling och de satsningar som är nödvändiga är främst möjliga tack vare att det fortfarande finns tillgång till finansiering. Riksdagsman Bucht poängterar att “få banker värnar om lokalt företagande på landsbygden och erbjuder finansieringsmöjligheter och krediter, vilket är grunden för landsbygdens fortlevnad och utveckling.” 

 

Tillgång till nätverk som möjliggör snabb internettrafik är ett måste för att driva en konferensanläggning på Österlen och pålitliga telenät och bredband möjliggör kontakt med leverantörer och kunder. “Detta är den moderna grundstommen i näringslivsutveckling på landsbygden”, säger Ystad kommuns oppositionsråd Kent Mårtensson.

 

På café Olof Viktor i Glemminge, som utmärks av ett starkt varumärke och en ännu starkare doft av vanilj och kardemumma, berättar vd:n Mårten Göthberg om sina planer att förvandla cafét till en gastronomisk mötesplats, där bonde och fikagäst möts i en lokalproducerad morotskaka.

 

Lokalerna, som en gång i tiden rymde ett tegelbruk, hyser förutom café och butik, även själva bageriet där tre bagare arbetar på heltid. Olof Viktor anställer elever från de olika bagarutbildningarna runt om i Skåne under sommaren och erbjuder flera längre anställningar under perioder med speciellt högt tryck. Årligen omsätts 20 miljoner kronor, varav ena hälften i cafét och andra hälften av leverans av produkter till återförsäljare runt om i Skåne samt i andra delar av världen. Det är främst knäckebröd som går på export. De skånska råvarorna och kvaliteten skapar en framtid för export av svensk matkultur. Något som en “industriframställd köttbulle inte har kapacitet att åstadkomma”, avrundar Mårten.

 

Caroline Jacobsson

Besök i Köpingebro

Sidan uppdaterades senast: 2014-04-10 13:05