Satsa på besöksnäringen

Pär hälsas gård

Stå still eller satsa istället på besöksnäringen

 

Till skillnad från Ystad-moderaterna tror jag på Ystad-Österlen regionens egen förmåga att kunna stå på egna ben och skapa nya jobb för sina invånare. Vi bor i en region som får besök av 100 000-tals turister varje sommar. Området har en attraktionskraft och lockelse som gör att besöksnäringen växer och frodas. Det här är något som måste vidare stimuleras och satsas på.

 

Nästgårds, i Polen och Tyskland, finns en marknad med 120 miljoner invånare. Där finns en enorm potential för Ystad-Österlen regionen att locka ännu fler turister från. Inte bara på sommaren, utan året runt. Det skulle vara ett sätt att skapa många fler årsarbetstillfällen och besöksnäringen hade haft full rulle jämt.

 

Ett sätt att åstadkomma detta är att satsa på destinationsutveckling för att förlänga turistsäsongen under sommaren till att räcka året runt. I de områden i Sverige som har gjort just det har besöksnäringen få ett rejält uppsving med många nya jobb som följd. Kommunerna i sydöstra Skåne skulle kunna, tillsammans med Region Skåne, näringslivet och föreningslivet, arbeta aktivt med att utveckla vår besöksnäring och öka omsättningen året om.

 

Inom besöksnäringen finns företag som vill sälja in sig på olika exportmarknader. Det finns bagerier och andra företag inom livsmedelsbranschen som ser det som en möjlighet till expansion. Här ska våra kommuner vara med och bistå med till exempel kontaktskapande aktiviteter så att de får möjlighet att etablera sig på exportmarknaden.

 

Ytterligare sätt att stärka besöksnäringens är att se till så att sydöstra Skåne får mer och tätare kollektivtrafik på landsbygden. Den styrande alliansen i Region Skåne har ställt in ett antal busslinjer. Nya borde införas som gör att befolkningen kan ta sig till olika besöksmål, jobb och utbildning. Samtidigt innebär det att turister lättare kan ta sig runt i regionen.

 

Istället för att skicka in insändare som egentligen skapats uppe i Stockholm och som innehåller allehanda saker som ledande ekonomer med flera kraftigt ifrågasätter, borde Ystad-moderaterna fokusera på vad som kan göras för att ge besöksnäringen nya möjligheter till expansion och åretruntverksamhet på hög nivå.

 

Det skulle jag satsa på! Ystad-moderaterna är därmed välkomna att kryssa mig i riksdagsvalet i september.

 

Roger Jönsson (S), riksdagsledamot, Skåne läns södra

Sidan uppdaterades senast: 2014-05-03 17:20