De sociala klyftorna växer

De sociala klyftorna har växt

Rune Petersson skriver 8 juli att Alliansen tog över ett konkursbo. Hade Mona Sahlin, Tomas Östros och Ylva Johansson fått regera, hade vi idag med stor säkerhet varit i samma läge som Grekland och Spanien. Det kan tolkas som att dåliga finanser bara finns i S-ledda länder.
Dessvärre så är Grekland ett typexempel där det bristfälliga statsfinansiella systemet under konservativ högerregering tillåtit att de välbeställda kunnat mygla och låta bli att betala sina skatter, medan lågavlönade och offentligt anställda inte haft någon möjlighet att smita undan.
Förmögenhetsomfördelningen till de rikaste i Grekland har varit enormt stor under lång tid. Samma som nu sker med borgerlig regering i Sverige.
De sociala klyftorna har växt och motsättningarna kommer nu i dagen när det ekonomiska etablissemanget med politikernas hjälp från andra länder försöker rädda sina kapitalinvesteringar.
Nuvarande sosseregering Pasok i Grekland, som inte tillträdde förrän "hösten 2009", får nu städa upp efter många års katastrofstyre av den konservativa högern. På samma sätt som Göran Persson fick göra under tolv år efter Carl Bildts högerregering 1994. Den mest kompetenta någonsin enligt Carl Bildt själv.
Tyvärr så tror jag att vi "på sikt" kommer att få se en något liknande situation i Sverige igen om de nyliberala moderaterna fritt får härja vidare med ofinansierade skattesänkningar på lånade pengar till i första hand de redan välbeställda.
Grekland får det svårt och kan inte skära så hårt i sin relativt svaga välfärdssektor. De måste i stället se till att öka sina skatteinkomster och se till att den ekonomiska eliten hindras från fortsatt skattesmitning.
Rune Petersson, nästa gång du tänker skriva insändare och kasta skit på Socialdemokraterna, råder jag dig att först läsa på så det du skriver blir rätt.
                                                                                                                       Kent Wallin Ystad
 

 

Sidan uppdaterades senast: 2010-07-13 14:00