Reinfeldts retorik klingar falskt

Reinfeldts retorik klingar falskt
Högeralliansen tog över regeringsmakten från (S) år 2006 med mycket stora överskott i statskassan. Alliansen har sedan sänkt skatterna på ett sätt som saknar motstycke utan att berätta hur det ska betalas. Offentliga finanser är nu på väg att urholkas. Minst 25 000 personer inom sjukvård, skola och äldrevård har sagts upp i brist på pengar. Det stora överskott (S) lämnade efter sig har förbytts till ett lika stort underskott. De borgerliga kommer att lämna efter sig en svensk ekonomi i spillror. Varje gång vi haft en borgerlig regering har vi fått stora underskott, stor arbetslöshet och fler i utanförskap. Socialdemokraterna har varje gång kallats in och fått det tvivelaktiga nöjet att städa upp efter borgerlighetens misskötsel av ekonomin. Senast det hände var 1994 när Göran Persson fick uppdraget att städa upp efter Carl Bildt, vilket tog tolv år.
Efter att metodiskt sänkt skatten med 100 miljarder kronor säger nu Fredrik Reinfeldt att måttfullhet och balans är hans ledord. Nu är det vård, skola och omsorg som ska prioriteras, var hans budskap från ett soligt Almedalen. Reinfeldts ord stämmer inte med verklighetens högerpolitik, utan det handlar enbart om retorik och strategi för att få fortsätta att hålla i skattesänkartaktpinnen under ytterligare fyra år.
Varför var det då viktigare att sänka skatterna än att investera i skola, vård och omsorg med fler kvar i arbetslivet? Den rikaste procenten har fått lika mycket i skattesänkningar som en fjärdedel av Sveriges befolkning. Hur bidrar ökade klyftor till att stärka Sverige? Hur rimmar den politiken med måttfullhet och balans? Ungdomsarbetslösheten har under Reinfeldts ledning blivit bland den högsta i Europa samtidigt som utbildningsplatserna kraftigt minskat. På vilket sätt blir Sverige bättre när unga människors möjligheter minskar? Reinfeldts retorik klingar falskt, han framstår inte som den landsfader han så starkt önskar.
Kent Wallin Ystad
 

 

 

Sidan uppdaterades senast: 2010-07-31 22:12