Socialdemokraterna levererar Moderaterna raserar !

Hur Bo Lönnerblad kan påstå att sjukförsäkringen är bra är för mig en gåta. I januari i år fick 14 321 sjuka människor lämna sjukförsäkringen och blev överflyttade till arbetsförmedlingen. Det berodde inte på att de hade blivit friska utan på grund av att de hade passerat vissa datum, fastställda av regeringen, och därmed skulle lämna sjukförsäkringen. Människorna visade sig vara fortsatt sjuka. I tidningarna har vi exempelvis fått läsa om hur cancersjuka, människor med svåra smärtor, och nu senast i Östgöta Correspondenten om en som är döende, har tvingats ut från sjukförsäkringen och in på arbetsmarknaden.  Utvärdering har inte gjorts mot den riktiga arbetsmarknaden.

Hur har det då gått för människorna som blev överflyttade? Jo, enligt Bo Lönnerblad, och alliansen, har människor fått arbete. Nu talas det inte om en exakt siffra men det är inte så konstigt då det visar sig att det hela är ett fiasko. Av över 14 321 sjuka som tvingats bort från sjukförsäkringen var det bara 362 personer som har gått ut i osubventionerat arbete, motsvarar 2,5 procent. Då ska man komma ihåg det att många av dem redan har haft ett arbete som de har arbetat på, deltid. Siffran är därmed lägre.

Är det att leverera?         

Vidare visar det sig att människor ansöker om att få komma in i sjukförsäkringen igen. Över 40 procent av de sjuka hade återvänt till sjukförsäkringen medan 50 procent har ansökt om att åter träda in i sjukförsäkringen. När regeringen fattade sitt beslut ansåg man att det vara 10 procent som skulle återvända till sjukförsäkringen. Det stämmer med andra ord inte.

Det pratas om en rehabiliteringskedja som ska kosta 17 miljarder kronor. Den är ingen rehabiliteringskedja utan är till för att betala ut ersättning för sjuka som är hos arbetsförmedlingen.

Varför har alliansen gjort denna försämring? Enligt en av alliansens ministrar, Christina Husmark Pehrson (m), har detta gjorts för att man skulle kunna betala skattesänkningarna som har skett. Sjuka har med andra ord varit med och fått betala för alla andras skattesänkningar. Är det att leverera?

I Ystad kommun fortsätter socialbidragen att öka. En orsak är att sjuka saknar ersättning sedan de fick lämna sjukersättningen och tvingas till socialbidrag för att klara sig. Är det att leverera Bo Lönnerblad?

När det gäller Ystad kommun har det lovats från den moderatledda alliansen att byggandet av ett nytt äldreboende och arenan skulle vara igång nu. Äldreboendet skulle redan vara klart och ha boende. Inget av detta har påbörjats. Är det att leverera Bo Lönnerblad?

Roger Jönsson (S)

Sidan uppdaterades senast: 2010-09-15 18:02