”Det är inte synd om regnbågsbarnen”

Under första dagen av Stockholm Pride-festivalen hölls seminariet ”Regnbågsbarnen - från väntad bebis till älskad unge” i Pride House, som under festivalen huserar i Mariaskolan på söder. Seminariet är ett av HBT-socialdemokraternas bidrag till årets festival, under vilken ett flertal olika arrangörer bidrar med musikuppträdande, paneldiskussioner och andra aktiviteter för festivalbesökare och intresserad allmänhet.

Trots det varma sommarvädret var uppslutningen mycket god och lokalen fylldes snabbt till bredden av intresserade åhörare. I panelen, med moderator Anders Selin i spetsen, återfanns omsorgsminister Ylva Johansson, författaren och debattören Annika Hamrud, samt Håkan Andersson, landstingsledamot (s) i Stockholm och pappa till två döttrar tillsammans med ett lesbiskt par.

Seminariets diskussioner kom att pendla mellan praktik och politik, en ofrånkomlighet när man diskuterar ett så brett område. Håkan och Annika bidrog med många personliga reflektioner kring hur det är att ha barn i en regnbågskonstellation. Allt från att ta beslutet att skaffa barn, mötet med mödravården, förlossningsvården till livet med barn i förskolan och skolan.

Ylva slog direkt fast att alla barn är lika mycket värda och ska ha lika rättigheter. Påståendet att det skulle vara synd om de så kallade regnbågsbarnen med tanke på mobbningsrisken avfärdade Ylva å det bestämdaste som ”ren bullshit”. Bejakar man den rädslan – att barn till homosexuella skulle bli mobbade – är vi tillbaka till diskussionen om oäkta barn och dit vill vi inte, fortsatte omsorgsministern.

Det var ett hjärtligt samtal som varade en timme men som utan svårighet kunnat hålla på längre. Efter seminariet kunde man konstatera att seminariet visade att vi kommit långt i Sverige, relativt sett, men att det fortfarande är långt kvar i kampen för allas lika värde – och att socialdemokraterna vill anta utmaningen att fortsätta det arbetet.

Vill ni veta mer om vad som sades i debatten har ni möjlighet att inom kort att se den här.

 

Detaljerat festivalprogram

Tillbaka till föregående sida 
 

Sidan uppdaterades senast: 2006-08-07 21:24