Sveriges första öppet lesbiska riksdagskvinna

2006-02-23
I dag talar riksdagsledamoten Elisebeht Markström (s) öppet om att hon är lesbisk i en intervju i tidningen QX:s marsnummer.

Elisebeth Markström, Martin Engman ordförande HBT(s) och Mia Sundelin viceordförande Hbt(s)

- Hjärtligt grattis, Elisebeht! Jag är glad för dig personligen och för det historiska steg som du nu tar. Genom dig har Sverige fått sin första öppet lesbiska riksdagledamot, säger Martin Engman, ordförande i Hbt-socialdemokrater.

- Vi homo- och bisexuella vet hur svårt det kan vara att leva i ett samhälle där heterosexualiteten gjorts till norm. Elisebeht är en förebild för de som ännu inte valt att ta steget ut i öppenheten, menar Martin Engman.

Elisebeht Markström, från Nyköping, har varit ersättare och ledamot för socialdemokraterna i riksdagen sedan 1995. Elisebeht var en av de socialdemokratiska ledamöterna i den kommitté som år 2001 föreslog att avskaffa diskrimineringen av homosexuella föräldrar. Elisebeht är en av förgrundsgestalterna inom kvinnojoursrörelsen. Hon var initiativtagare till bildandet av Sveriges kvinnojourers riksförbund (SKR) och dess första ordförande 1996-2002.

Elisebeht Markström skriver på sin hemsida: ”Jag vill gärna gifta mig men trots att jag sedan länge funnit "den rätta" är det alldeles omöjligt. Vår lagstiftning tillåter nämligen inte att två personer av samma kön ingår äktenskap.

Jag väntar nu otåligt på att tillsammans med mitt parti få undanröja den kvarvarande negativa särbehandling som de av oss som älskar någon av samma kön tvingas att leva med. ”

1991 kom Kent Carlsson (s) ut som Sveriges första öppet homosexuelle riksdagsledamot.

Läs QX-artikeln här