Antirasism, antisemitism och islamofobi

Antirasism, antisemitism och islamofobi. Open this document with ReadSpeaker docReaderRasism idag är annorlunda än den vi såg under första halvan av 1900-talet när ”ras” fortfarande hade viss vetenskaplig legitimitet. Idag skapas rasism t.ex. av dem som menar att människor med olika etnicitet eller olika religion är så olika att vi inte kan leva tillsammans. Det är rasism utan ras.

Det s.k. ”kriget mot terrorismen” har kollektivt utpekat muslimer som västvärldens fiender på ett sätt som liknar rasism utan ras. På samma sätt är det många som felaktigt ger judar över hela världen skulden för brott som begås i staten Israels namn. Man hör däremot sällan kristendomen få skulden för att en gång ha legitimerat Ku Klux Klan.

Sveriges och västvärldens sekularisering har gjort svensken okunnig om religionens konstruktiva inneboende kraft, och denna okunskap har förvärrat rasismen utan ras.

  • Studiematerialet Antirasism i politiken är framtaget av Socialdemokrater för tro och solidaritet. Det är inspirerat av ett års samtal tillsammans med judar, kristna och muslimer i Malmö. Samtalen har utgått från hur Sveriges största parti bäst kan motverka antisemitism och islamofobi.
  • Studiematerialet Antirasism i politiken utgår från tanken att varje människa kan motverka antisemitism och islamofobi. Det krävs varken att man är väldigt modig, väldigt stark eller väldigt smart. Varje människa kan bidra. Varje människa bör bidra.
  • Studiematerialet Antirasism i politiken finns här i pdf.Open this document with ReadSpeaker docReaderOpen this document with ReadSpeaker docReaderOpen this document with ReadSpeaker docReader

Ladda ner pdf-filen gratis ovan eller beställ en tryckt version för 50 kronor via info@trosolidaritet.se.

Om du vill veta mer, kontakta studieansvarige Jonas Magnusson på jonas.magnusson@svf.fhsk.se eller 073-981 72 91.

Du kan också läsa mer på www.abf.se/trosolidaritet


Mohammed Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala Universitet, föreläste för Tro och solidaritet om Islamofobi och antisemitism, där han visar på strukturella likheter mellan antisemitismen på 1900-talets början och islamofobi i vår tid. Se föreläsningen här.

Sidan uppdaterades senast: 2015-09-22 17:13