Intervju med Göran nov 2011

Vem är du, Göran Färm?

– Jag är född 1949 i Stockholm, men uppväxt i Norrköping, där jag bor i en 50 år gammal villa. Jag är gift med Mary-Ann sedan snart 30 år, och vi har två vuxna barn, Kalle och Ellen.

 

Hur länge har Du varit politiker?

- Jag har sysslat med politik sedan 60-talet, men vald heltidspolitiker blev jag först 1994. Då tog vi tillbaka den politiska makten i Norrköping efter den enda perioden sedan demokratins genombrott med borgerligt styre i kommunen 1991-94. Jag blev kommunalråd fram till 1999 då jag blev invald i Europaparlamentet.

Vad har Du för yrkesbakgrund?

– Jag är utbildad journalist, men har även arbetat som författare, informatör, utredare och konsult. Journalist i dags- och fackförbundspress, redaktör för SSUs tidning Frihet och vikarierande chefredaktör för Örebro-Kuriren. Som informatör var jag bl a chef för den reklambyrå som gjorde s-valkampanjen 1979 och informationschef i Riksbyggen. Och så har jag haft egen skriv- och konsultverksamhet i olika omgångar, bl a i Rådhusgruppen 2005-2007. Där är jag fortfarande delägare (passiv).

Författare? Vad har Du skrivit för böcker?

– Än så länge bara facklitteratur på samhällsområdet, men man vet aldrig… Jag har bl a skrivit en intervjubok med dåvarande statsministern Ingvar Carlsson 1991, arbetarrörelsens första studiebok om EU i inför folkomröstningen 1994, två böcker ihop med Margot Wallström om Europa och så böcker om arbetsmarknad, ekonomi, fackliga frågor och politiska ideologier.

Och så har Du jobbat i fackföreningsrörelsen?

– Ja, på LO i sju år 1979-86, bl a som talskrivare åt dåvarande LO-ordföranden Gunnar Nilsson och som chef för LOs näringspolitiska enhet.

Hur hamnade Du i EU?

– Jag representerade Sveriges kommuner och landsting i EU:s regionkommitté direkt efter EU-medlemskapet 1995. Och sen blev jag uppmanad att kandidera till Europaparlamentet i valet 1999. Det gick bra, men 2004 åkte jag ut igen.  Då jobbade jag istället ett par år som konsult och på deltid som särskild rådgivare åt Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström. 2007 kom jag tillbaka till EU-parlamentet när en av de andra svenska socialdemokraterna lämnade, och 2009 blev jag återvald som Europaparlamentariker.

Varför blev Du socialdemokrat?

– Jag är uppväxt i en socialdemokratisk miljö och det har alltid varit självklart med vänstervärderingar. Men sossarna var inte givet från början. Under det radikala 60-talet gick jag med i FNL-rörelsen. Men jag reagerade på frasradikalism och revolutionsromantik, så rätt snart blev SSU det naturliga valet för mig.

Och vad gör Du när Du inte jobbar?

– Jag gillar att pyssla i trädgården, laga mat och umgås med familj och vänner. Vi har bl a ett gammalt kompisgäng som träffas familjevis en gång i kvartalet sedan mer än 20 år och där herrarna oftast lagar maten. Fast nu har det blivit så många barn och barnbarn i gänget att vi har svårt att samla alla. Och så älskar Mary-Ann och jag att resa – på senare år bl a Balkan, Istanbul, Irland, Sydfrankrike. Och snart väntar Sydafrika!

Kultur då?

– Absolut! Går gärna till Norrköpings förnämliga konserthus Louis De Geer, eller jazzklubben Crescendo, där jag är medlem. Gillar mest jazz, soul och rock. Billie Holiday, Tom Waits och Lisa Nilsson tillhör favoriterna. Och så läser jag mycket. Sydafrikaner som Coetzee och André Brink, deckare – dock hellre Håkan Nesser, Arne Dahl och Karin Fossum, än Edwardsson och Läckberg, som jag tycker är överskattade. Och film – gärna gamla Bogartfilmer och stora episka dramer: Gudfadern, 1900. Och så fotboll – IFK Norrköping!

Sidan uppdaterades senast: 2014-07-07 00:32