Hur kan fler liv räddas med en helikopter?

Hur kan fler liv räddas med en helikopter? Och hur kommer ni fram till 25 liv?

Redan idag använder sig Landstinget av helikopter, men i dagsläget behöver vi hyra in ifrån andra Landsting och ibland även från Norge. Det är dyrt och ibland är de helikoptrarna upptagna, vilket gör att det tar för lång tid innan de kan komma till oss. Det är framförallt vid stroke, hjärtattacker, skallskador och blodförgiftningar som en helikopter kommer användas. Men även när akuta patienter befinner sig otillgängligt, som på fjället eller i skogen.

 

En ambulanshelikopter är allra viktigast när det är minuterna som avgör. Främst för att rädda liv och förbättra människors livskvalitet genom att förkorta rehabiliteringstider och ge bättre förutsättningar för att komma tillbaka till ett aktivt liv som helikoptern gör nytta.

När det gäller uträkningen om att en helikopter räddar 25 liv så är det baserat på internationell forskning, som när man applicerar den på befolkningen i Dalarna ger det resultatet. För att ta ett exempel så finns det en finsk utredning som visar att läkarbemannade helikoptrar har en livsavgörande betydelse vid 6,8 – 8,7 procent av fallen.

Vill du veta mer kan du läsa underlagen för beslut om helikopterburen ambulanssjukvård här:

http://www.ltdalarna.se/handling/LF/20131118/lfh20131118Bilaga135.pdf

Sidan uppdaterades senast: 2014-04-16 11:56