Gratis buss för unga upp till 20 år

Om vi får väljarnas förtroende i valet 2014 kommer vi satsa på ungdomars resande med buss.

Vi lovar att alla unga upp till 20 år ska kunna resa avgiftsfritt med buss i hela länet. Satsningen enomförs senast 2017.

Dalarna är ett av de län där andelen resor som görs med kollektivtrafik är bland de lägsta i landet. Sverige i sin helhet lider samtidigt av en alltför hög ungdomsarbetslöshet. 

- Vinner vi valet i höst vill vi ge alla unga upp till 20 år möjligheten att resa avgiftsfritt med Dalatrafiks bussar. Avgiftsfri kollektivtrafik öppnar dörrar och sänker trösklar. Vår förhoppning är att detta kommer öppna möjligheter för fler unga att ta jobb där det finns och att börja plugga. Vi hoppas även att det här kan vara ett sätt att få unga att fortsätta välja bussen framför bilen även när de blir äldre, säger landstingskandidaten Elin Norén.

- Det finns för många arbetslösa unga i Dalarna idag. Som arbetslös så tror inte jag att man upplever sig som fri. Genom att göra bussredandet för alla unga upp till 20 avgiftsfritt så hoppas jag att fler unga kan ta ett jobberbjudande som de annars kanske inte vågar tacka ja till. Det kan ju låta motsägelsefullt men, en skral privatekonomi och osäker anställning i kombination med en svag självkänsla pga. en långtidsarbetslöshet kan få vem som helst att tveka. I förlängningen kan detta vara ett första steg till att känna att man står på egna ben och att man börjar få lite hopp om framtiden, fortsätter landstingsråd Ingalill Persson.

- Avgiftsfri lokaltrafik har varit och är en av SSU:s viktigaste frågor. Vi kan verkligen se att detta leder till något positivt för ungdomar i deras vardag, avslutar SSU:s ordförande i Dalarna Sofie Eriksson.

Här kan du läsa mer om frågor och svar runt vår satsning på ungas resande till jobb, skola och fritid.

Vill du sprida vår bild? Ladda ned den här.

Sidan uppdaterades senast: 2014-04-24 10:50