s-info 7 2013

S-info nr 7: 2013                          Maj Månad

I detta utskick kan du läsa om de genomförda distriktsårskongressen och första maj. Framöver kommer Hammarkullenkarnevalen, West Pride, ABFs klassvandring, seniorutskottet med mera att ge möjlighet för att samlas på. Läs om detta och lite till.

 1.  Distriktsårskongress
 2.  1 maj
 3.  Hammarkullekarnevalen
 4.  West Pride
 5.  Klassvandringen
 6.  S-förening i startgropen
 7.  Seniorutskottet
 8.  GO(s) Väst på Knarrholmen
 9.  Det västsvenska paketet
 10.  Hur vinner vi EU-valet 2014?
 11.  Sociala medier

 

1.       Distriktsårskongress

26-27 april ägde distriktsårskongressen rum i Lundby gymnasium. Stämningen var god och många diskussioner genomfördes, inte minst med biträdande partisekreterare Ylva Thörn som gästade distriktsårskongressen. Vidare genomfördes ett litet annorlunda inslag med motionstorg där ombuden fick möjlighet att diskutera med distriktsstyrelsens föredragande om motionerna innan behandling av dem påbörjades i plena. Det lyfte de politiska debatterna utanför plena och fördjupning i olika ämnen kunde göras och detta segment hoppas vi att genomföras till kommande distriktsårskongresser. De fattade besluten i motionerna sammanfattas i skrivande stund och kommer finnas tillgängliga längre fram.

2.       1 Maj

Arbetarrörelsen stora dag lyste med solens strålar och samlade cirka 6200 till Götaplatsen för att lyssna på huvudtalaren Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande och Linus Glanzelius, distriktsordförande SSU-Göteborg. Båda talade om Göteborgs utvecklingspotential och behovet att tillgodose bostadsbehovet i staden bland mycket annat. Vill du läsa talen finns de med andras första majtal här:

http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/Goteborg/Parti/Forsta-maj/Forsta-Maj-2013/

Första maj underhölls även av sångtrion Cookies N Beans som uppskattade chansen att få spela i Göteborg på denna ärade dag. Det klara vädret bidrog till fantastiska bilder av första maj, så missade du tåget i år eller vill återuppleva första maj, finns det ett fotoalbum på Socialdemokraternas i Göteborgs facebooksida: https://sv-se.facebook.com/socialdemokraternaigoteborg

3.       Hammarkullekarnevalen

Under kommande våren kan du delta, träffa och ta med nära och kära till fler tillfällen där vi kommer att samlas. Ett sådant tillfälle är Hammarkullekarnevalen 24-26 maj som anordnas i samarbete med ABF. Under denna tillställning kommer Socialdemokraterna vara på plats för att delta i karnevalen och finnas tillgängliga för samtal. Passa på att lyssna på musik och äta mat från hela världens hörn, och ha ett trevligt samtal över en kopp kaffe. Läs mer om karnevalen här:

http://www.karneval.se/

4.       West  Pride

Socialdemokraterna i Göteborg ligger inte på latsidan. Dagarna efter karnevalen är det hög tid för nästa stora arrangemang i Göteborg. HBTQ-festivalen har i år bytt namn till West Pride och äger rum 29 maj till 2 juni. Även där deltar vi och finns tillgängliga för samtal. Ta med nära och kära och delta du med.

Vill du veta mer om West Pride öppnas ett informationscenter i Nordstan redan 20 maj.

5.       Klassvandringen

Lär känna Göteborg ur ett klassperspektiv. I år får den populära Klassresan syskon i Klassvandringar. Guidar gör bl.a. Ann Ighe, Claes Caldenby, Johannes Åsberg, Catharina Thörn, Håkan Thörn, Evamarie Herklint, Kjell Gustafsson, Helena Holgersson, Arne Nilsson, Anders Törnquist och Malin Nilsson. Dvs sociologer, ekonomihistoriker, arkitekter, urbanister, bebyggelseantikvarier, stadsguider mfl.

♦ Olika även efter döden – klassvandring på Östra Kyrkogården 11/4
♦ Från stadsherrgårdar till arbetarstadsdelar – en promenad i Olskroken och Bagaregården. 16/4
♦ Kollektiv, solidaritet och självförvaltning – i Eriksbo 21/4
♦ Heden - från 1 maj 1890 till vad? 25/4
♦ Arbetarstaden Göteborg, kamrater och berättelser 28/4
♦ Kungsportsavenyn - från högborgerlig bostadsgata till exklusivt shoppingcentrum 4/5
♦ Postpolitisk stad 12/5
♦ Kvinnors arbete i Göteborg 1890-1945 14/5
♦ Bland kranar och dockor - varvsarbetarnas Göteborg 21/5
♦ Göteborg - en stad att gömma sig i 23/5
♦ Proletärer, proggare och punkare - 100 år av sociala rörelser i Haga 28/5
♦ Klassamhället i Slottsskogen 30/5
♦ De fattiga och de rika i sekelskiftets Göteborg 1/9
♦ Makten och marken utanför fästningsstaden Göteborg 3/9
♦ Pennygången - från familjens bästa till marknadens bästa 5/9
♦ Arbetarklass och manligt homoliv - en nära förbindelse 10/9
♦ Historien om arbetarnas Gårda och överklassens Örgryte 12/9
♦ Den hegemoniska blicken på staden 17/9
♦ Bland fiskare och societet på Donsö och Styrsö 19/9
♦ Kvinnors arbete i Göteborg 1890-1945 3/10
♦ Folkhemmet i Kortedala 13/10

Ytterligare vandringar tillkommer! 

OBS! För tid, plats, guider, pris, ev. föranmälan och annan information, se:
http://www.abfgoteborg.org/index.php/stadsvandringar

6. S-förening i startgropen

Onsdagen den 8/5 klockan 18.30 ser Göteborgs nyaste S-förening dagens ljus. Då samlar vi till ett första möte för (S)kolarbetarna, en socialdemokratisk förening för dig som arbetar i skola, utbildning eller barnomsorg och brinner för skol- och utbildningspolitik. Genom att förena de dagliga insikterna med ett intresse för skolpolitik vill vi tillsammans skapa en förening som samlar alla goda skolpolitiska funderingar och ger Dig en möjlighet att diskutera vilken skola vill vi bygga för framtiden.

Så boka in onsdagen den 8/5 klockan 18.30 på Odinskolan, Odinsgatan 15.
För ytterligare information och frågor maila info@skolarbetarna.se

7.       Seniorutskottet

Seniorutskottet i partidistriktet samlar till möte för ordföringar och pensionärsombud. Mötet har plats på Mötesplatsen (ligger i samma ingång som ABFs lokaler) Södra Allegatan 1 b måndagen den 20 maj kl.10.00–14.00.

Det är viktigt att ni sänder en representant från er förening till denna träff då era synpunkter och era erfarenheter är viktiga. Ämne för dagen är kyrkopolitik, färdtjänst och genomgång av vårt program ”en strategi för ett friskare åldrande”.

10.00 - 10.10    Välkomna         Genomgång av dagens program mm.
10.10 - 10.55    Sara Waldenfors talar om kyrkovalet och vår kyrkopolitik.
11.05 - 11.50    Carina Nilsson från färdtjänsten informerar om färdtjänsten i vår stad.
12.00 - 13.00    Kaffe och smörgås.
13.00 - 14.00    Anna Johansson bitr. kommunalråd och vår partiordförande går tillsammans med oss igenom och diskuterar vår kommunala strategi ” för ett friskare åldrande ”.

Var snäll anmäl ditt/ert deltagande till Siw 070 -34 39 642 eller Christer 0702 50 3070
Siw Wittgren-Ahl och Christer Westberg Seniorutskottet.

8.       GO(s) Väst på Knarrholmen

Här är en påminnelse om ett av höstens största och mest spännande arrangemang, GO(s) Väst festivalen på Knarrholmen. Årets festival äger rum den 30 augusti till 1:e september. Som vanligt kommer man att kunna boka en stuga eller köpa dagspass beroende på hur mycket man vill deltaga. Programmet i år bjuder bland annat på LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, Ibrahim Baylan, Stina Oscarson, Daniel Suhonen och Widar Andersson. En mycket spännande gäst blir Thoko Matshe som är Palmecentrets ansvariga i Sydafrika. Det blir mer kultur, mer dans, fler färjor och förhoppningsvis ännu fler besökare än tidigare år. Följ utvecklingen med nya gäster och när stugbokningarna släpps (alldeles i dagarna) på GO(s) Västs hemsida: www.gosvast.se

9.       Det västsvenska paketet

Det västsvenska paketet diskuteras det mycket. Här får du mer information om det västsvenska paketet. Vill du fördjupa dig mer i ämnet följer en länk med mer information.

Vi vill att kommunerna i Göteborgsområdet tillsammans med Västra Götalandsregionen antar utmaningen att behålla den positiva utvecklingen samtidigt som vi utvecklar det hållbara samhället. För att klara det krävs bättre infrastruktur och framkomlighet för kollektivtrafiken, för biltrafiken och för gods- och järnvägstransporter.

Nu krävs hållbara infrastrukturinvesteringar, utbyggd kollektivtrafik med fler bussar och spårvagnar och ökade pendlingsmöjligheter till och från Göteborg. Framkomligheten för de som måste åka med bil måste öka. En förutsättning för det är att vi satsar på Västlänken och ny älvförbindelse. Forskning har visat att satsningar för att öka pendlingsmöjligheterna med bil- och kollektivtrafik i storstadsregionerna snabbt betalar sig genom högre sysselsättningsgrad och en bättre fungerade bostadsmarknad.

I det västsvenska infrastrukturpaketet samarbetar vi - Göteborgs Stad, Trafikverket, Västra Götalandsregionen, Göteborgsregionens kommunalförbund, Region Halland och Staten. Det tar tid att ställa om en stad eller en region till att ha kollektivtrafik som bas i persontransporterna. Socialdemokraterna väljer barn, människor, bostäder, cyklar, god miljö och ett utvecklat näringsliv före koldioxidutsläpp och överbelastade trafikleder. Därför är vår satsning på utbyggnad av tåg, tunnel och älvbro, spårvagn och busstrafik en förutsättning för att öka framkomligheten och för att kunna skapa 40 000 nya arbetstillfällen och ge 30 000 fler människor möjlighet att bo i centrala Göteborg.

Vill du läsa mer om det västsvenska paketet finner du artiklar, broschyrer och informationsblad ständigt uppdaterade på hemsidan: http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/Goteborg/Nyheter/Fragor-och-svar-om-Vastsvenska-paketet/

10. Hur vinner vi EU-valet 2014

Välkommen till ett öppet samtal om den kommande EU-valrörelsen! Var ligger konfliktlinjerna, vilka är huvudfrågorna och hur bör vi arbeta? 

Med Olle Ludvigsson, EU-parlamentariker, Anna Johansson, distriktsordförande, Moa-Lisa Fransson, försteombudsman partidistriktet, och Maja Brännvall, politisk sekreterare riksdagskansliet

Tid: torsdag 16 maj klockan 18.00 (fika från 17.30)
Plats: Målarnas Hus, Bengt Lidnersgatan 5
Info & anmälan: Ann-Sofie Hermansson 070-761 25 70 anna.hedh-office@ep.europa.eu

11.   Sociala medier

Vi försöker alltid finnas tillgängliga för människor. En del av det möjliggörs med sociala medier. Socialdemokraterna har bland annat en facebooksida som vi hoppas du följer. Sidan och vår twitter uppdateras dagligen med artiklar, nyheter och tips för läsning. Anneli Hulthén har även en facebooksida där du kan följa Annelis dagliga arbete i Göteborgs stads.

Socialdemokraterna i Göteborg på facebook: https://svse.facebook.com/socialdemokraternaigoteborg

Socialdemokraterna i Göteborg på twitter: @Sgoteborg

Anneli Hulthén på facebook: https://www.facebook.com/AnneliHulthen

 

Sidan uppdaterades senast: 2013-05-07 16:03