LO-ungdomar från Norrbotten fick riksdagsledamot att ställa fråga till Fredrik Reinfeldt

2007-12-06

 

11 LO-ungdomar från Boden, Luleå och Kalix träffade idag riksdagsledamot Maria Stenberg i riksdagen. Eftersom det var statsministerns frågestund samma dag, passade de på att ge Maria Stenberg i uppdrag att ställa en fråga om miljöbilar till Fredrik Reinfeldt.

Frågan som LO-ungdomarna ville att Maria Stenberg skulle ställa handlade om hur det ska bli enklare för människor i glesbygd att tanka miljövänliga bränslen.

- Vi som bor i Norrbottens inland och glesbygd är beroende av våra bilar för transporter. Många och långa blir milen som vi kör för att till exempel ta oss till jobben. Det som i ett käckt storstadsperspektiv handlar om öka människors arbetspendling, kan för oss handla om att pendla mellan sin familj boende i min hemkommun Arjeplog och LKAB:S gruva i Kiruna, en pendling på i runda slängar 47 mil, sa Maria Stenberg.

- På vilket sätt tänker statsministern och den borgerliga regeringen underlätta för människor boende i glesbygd att ta ansvar för klimatet genom att kunna tanka sin miljöbil? frågade Maria Stenberg vid statsministerns frågestund.

Fredrik Reinfeldts svar var att det inte finns någon enhetlig definition på vad som är en miljöbil. Han menade att det finns bensinsnåla bilar som även människor i glesbygd kan köra. Fredrik Reinfeldt pekade också på att tankställen för etanol finns bättre utbyggt i Sverige än i många andra länder i Europa.

LO-ungdomarna från Norrbotten, som följde frågan från läktaren i riksdagens plenisal, var dock inte särskilt nöjda med svaret efteråt. Enligt dem verkade Reinfeldt inte ha någon förståelse för problemet och han visade ointresse för frågan.

Maria Stenberg var inte heller hon nöjd.

- Jag kommer att följa upp det här med en interpellationsdebatt i riksdagen, antingen med miljöminister Andreas Carlgren eller näringsminister Maud Olofsson, säger Maria Stenberg, riksdagsledamot (s) från Arjeplog.

 

Bild från Maria Stenbergs möte med LO-ungdomarna från Norrbotten bifogas. (Riksdagsledamot Maria Stenberg, övre raden, näst längst till vänster. Längst till höger partisekreterare Marita Ulvskog.)


För mer information
Maria Stenberg
Riksdagsledamot
070-222 18 06
maria.oberg@riksdagen.se

Daniel Holmberg
Regional pressekreterare
070-3001825
daniel.holmberg@riksdagen.se

2007-12-06 16:58