Orättvisa skatteregler slår mot Norrbottensteatern

 

Socialdemokraterna i Norrbotten

PRESSMEDDELANDE
2007-01-11

 
 
– Regeringen befäster den orättvisa som råder mellan de rika nationalscenerna och regionteatrarna. Det är direkt orättfärdigt att inte momsreglerna ska gälla lika för alla och slår särskilt hårt mot mindre institutioner som Norrbottensteatern. Det säger riksdagsledamot Leif Pettersson (s), efter besök och möte på torsdagen, med teaterchef Erik Kiviniemi och styrelseordförande Lennart Thörnlund vid Norrbottensteatern. 
 
– Det regeringen gör är att likna vid gamla fogdemetoder. När regeringsrätten likställer alla kulturinstitutioner ur momshänseende så lägger regeringen direktiv om att dessa pengar ska tas tillbaka genom minskade anslag. De som sedan tidigare hade rätt att dra av momsen berörs inte. Beslutet kommer dessutom när budgeten för 2007 redan är fastställd och regeringsrättens beslut sedan länge känt.
 
– Så här kan man inte göra om man vill värna scenkonsten och se en likvärdig utveckling över hela landet. Nu gynnas Dramaten, Kungliga Operan och några till. Det är inte rätt. Beslutet bör ändras, slutar Leif Pettersson som är med i riksdagens kulturutskott.

 

För information:
Leif Pettersson, riksdagsledamot (s)
och suppleant kulturutskottet
070- 606 98 40

 

 

 


/

2007-01-11 14:46