Riksdagspolitiker kallar Norrbotten för "bidragssverige"

Norrbotten, Jämtland, Gävleborg, Västerbotten, Västernorrland, Värmland, Örebro, Blekinge och Dalarna tillhör "Bidrags-Sverige". Det menade den moderate riksdagsledamoten Helena Rivière från Stockholm under en riksdagsdebatt igår. Jasenko Omanovic, riksdagsledamot från Härnösand, kräver en förklaring.  

"Län med socialdemokratisk och facklig majoritet i socialförsäkringsnämnderna sammanfaller med kartan över Bidrags-Sverige. Det handlar om Norrbotten, Jämtland, Gävleborg, Västerbotten, Västernorrland, Värmland, Örebro, Blekinge och Dalarna." Så föll orden från Helena Rivière, moderat riksdagsledamot från Stockholm, under en riksdagsdebatt igår om regeringens förslag till förändrade regler i sjukförsäkringen.

Jasenko Omanovic, socialdemokratisk riksdagsledamot från Härnösand och ledamot i socialförsäkringsutskottet, reagerade på uttalandet:  

"Jag vill vända mig till Helena Rivière och be henne om ett litet förtydligande av det hon sade i sitt anförande. Helena Rivière tog nämligen upp Bidrags-Sverige, och i samband med det räknade hon upp ett antal län: Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland, Jämtland och jag tror även Gävleborgs län. Det skulle vara bra, om Helena Rivière så behagar, med en ytterligare förklaring till den bild hon här framför om de norra länen och Bidrags-Sverige." sa Jasenko Omanovic.

Men något svar fick han inte från den moderate riksdagsledamoten. 

- Att klumpa ihop och så grovt generalisera hela län i Sverige är direkt stötande och jag kräver ett svar och jag förväntar mig att invånarna i dessa län får en förklaring till vad denne riksdagsledamot menar med "Bidrags-Sverige". Frågan jag ställer sig är om denna nedvärderande attityd är något som moderaterna som parti delar?

- Jag vill också veta om moderata riksdagsledamöter i de län hon räknar upp ställer sig bakom hennes uttalande? Anser de också att de bor i "Bidrags-Sverige"? säger Jasenko Omanovic.  

För mer information
Jasenko Omanovic
Riksdagsledamot
070-238 47 55
jasenko.omanovic@riksdagen.se

Daniel Holmberg
Regional pressekreterare
070-3001825
daniel.holmberg@riksdagen.se


 

2007-11-15 11:37