Mer kunskap gynnar alla

Svar till Sophia Bengtsson NT 16/4

Det känns bra att Sophia Bengtsson och Svensk Näringsliv håller med mig i det mesta som jag skriver i min artikel. Utbildning är en av de viktigaste faktorerna i jakten på att skapa nya jobb. Långsiktiga investeringar och satsningar på ungdomar leder till att fler får chansen att hitta arbeten de trivs med.

Kunskap är en börda som är lätt att bära. Alla ungdomar har rätt att gå ur gymnasiet med fullgoda betyg. Efter skolan väntar ett arbetsliv som kan vara i över 40 år. Kraven kommer inte bli lägre i framtiden.

Vi socialdemokrater vill se ökade kontakter mellan utbildningar och arbetslivet. Ökad praktik, och utbildningar som matchar efterfrågan på arbetsmarknaden, ger ännu större möjligheterna till arbete.

Svenskt Näringsliv arbetar för att hjälpa företagen i Sverige, därför blir det också naturligt att Sophia tycker om regeringens generella sänkning av arbetsgivaravgiften för ungdomar. Detta är dock en väldigt dyr reform som hittills kostat skattebetalarna 50 miljarder, och kommer att fortsätta kosta 15 miljarder per år. Det är pengar som istället borde användas mycket bättre. Reformen har inte heller visat sig vara speciellt effektiv. Istället borde pengarna satsas på det som Sophia och jag är överens om – mer utbildning och bättre matchning på arbetsmarknaden.

Den senaste tiden har det också pratats om sänkta löner för ungdomar. Det leder inte till fler jobb. När jag träffat företag så hör jag att det inte är lönen som är problemet utan kompetensen. Dessutom leder sänkta löner till en minskad köpkraft som i sin tur leder till sämre tillväxt. Jag vill hellre se höjda löner och ökad tillväxt.

Johan Löfstrand
Louise Malmström
Billy Gustafsson
Anna-Lena Sörenson
Johan Andersson

Socialdemokratiska riksdagsledamöter

Sidan uppdaterades senast: 2012-05-10 11:25
Taggar: