Hej!

Jag heter Louise Malmström och är riksdagsledamot från Norrköping. Jag hoppas att jag bidrar med mitt strå till stacken för att förändra världen till det bättre hela tiden, både i det lilla och i det stora, även om det går alldeles för långsamt - och just nu åt fel håll här i Sverige.

Det gör jag genom att jobba en hel del men också genom att ha stora öron i största allmänhet, träffa många människor och vara med i alla sammanhang jag hinner där jag känner mig engagerad. Och sen förstås genom att gå in för att räcka till för familj och vänner och mig själv. Jag tror nämligen att man blir dålig på det där man måste om man aldrig gör det där man vill och hämtar intryck från till exempel skönlitteraturen och inte bara från bunten med utskottshandlingar. Och inte blir man särskilt representativ heller.

Ålder: född 1972

Bor: Utanför Norrköping

Bakgrund: Mitt politiska arbete började i SSU när jag var tonåring och arg på allt från världssvält och miljöförstöring till plågsamma djurförsök. Efter några år med tillfälliga jobb som vårdbiträde, städerska och postsorterare läste jag till gymnasielärare vid Linköpings universitet och gick en grundkurs i journalistik vid Poppius journalistskola. Därefter arbetade jag framför allt med folkbildning, på ABF i Norrköping, bland annat inom kunskapslyftet men också med andra kurser för vuxna, svenska för invandrare, samhällskunskap, mediekunskap, svenska och religion. Det var ett variationsrikt, nyttigt och stimulerande jobb där jag dagligen träffade människor vars liv i mycket stor utsträckning berörs av politiska beslut. Åren strax före riksdagsledamotskapet var jag politisk sekreterare åt kommunalråden i Norrköping med allt vad det innebär av insyn i den praktiska kommunpolitiken.

Intressen: Resa, läsa, skriva, fotografera, träna box, spela volleyboll på gräsmattan, pyssla, vara med barnen, mannen i mitt liv och mina vänner och på olika sätt konsumera kultur, allt från rockkonserter i skitiga källarlokaler till teaterbesök, museibesök, en och annan IFK-match och symfoniorkesterbesök och hann jag skulle jag dessutom vilja påta lite mer i trädgården och pilla lite mer på huset.

Favoritartister: De som alltid står sig är Billy Bragg, Lars Winnerbäck, Marit Bergman, Marvin Gaye och säkert några till som jag inte kommer på just nu.

Favoritfilmer: Brassed off, American History X, Svart katt vit katt, Amelie från Montmartre och ett helt gäng romantiska komedier där de får varandra på slutet och man själv får fälla en tår.

Favoritförfattare:  Majgull Axelsson, Göran Tunström, Jonas Hassen Khemiri, Barbara Voors, Christina Herrström, Inger Edelfeldt, Siri Hustved, Susanna Alakoski och några till.