Otrygg arbetslöshet

Endast en tredjedel av alla arbetslösa får idag A-kassa. Resten tvingas leva på någon annan, få försörjningsstöd, eller få någon annan form av ersättning. Det är inte acceptabelt i ett modernt Sverige.

En av de första sakerna som Alliansen gjorde när de kom till makten 2006 var att höja avgiften till A-kassan. Det gjorde att väldigt många människor gick ur och förlitade sig på att de skulle ha jobbet kvar. En halvmiljon svenskar lämnade. När massarbetslösheten drabbade Sverige blev det dystert för många av de som gick ur. Argumentet för Anders Borg var att han ville införa en obligatorisk A-kassa, det har vi inte sett någonting av sedan dess.

Att vara medlem i A-kassan är en trygghet för alla. Skulle man förlora jobbet, eller vill prova på något nytt, så ska man ha en trygg inkomst mellan jobben. Arbetslöshet ska inte innebära att man måste sälja bilen, flytta till mindre boende, eller leva på nudlar. Arbetslöshet hur inkomst drabbar alldeles för många, och det påverkar även andra i dess närhet.

Johan Andersson
socialdemokratisk riksdagsledamot

Sidan uppdaterades senast: 2012-03-08 17:07