Sirius ska inte köra ambulanser i Östergötland

Ambulanssjukvården i Sirius Humanum AB:s regi har varit föremål för debatt under hela avtalsperioden och det finns mycket kritik mot hur verksamheten har bedrivits. Nu säger (S) att man saknar förtroende för företaget och dess arbetssätt och att landstinget därför borde driva ambulansen i egen regi.

Under nästa veckas möte med Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde kommer beslut om förlängda avtal inom ambulanssjukvården fattas. Alliansens förslag är att förlänga avtalet med Sirius Humanum AB, ett bolag som har försatts i konkurs i Skåne, har stämts på mångmiljonbelopp av Region Skåne och har två pågående ärenden hos Arbetsmiljöverket,

- Jag saknar det nödvändiga förtroendet för att Sirius som entreprenör kan skapa goda förutsättningar för en bra ambulanssjukvård. Det gäller även förtroendet att företaget klarar av den långsiktiga kompetensförsörjningen och att säkerställa en bra arbetsmiljö, säger Christoffer Bernsköld, oppositionslandstingsråd, (S).

Socialdemokraterna menar att bedriva ambulanssjukvården i egen regi skapar ett större handlingsutrymme inför framtiden då en kunskap om hur man bedriver ambulanssjukvård arbetas upp inom landstinget. Man bedömer att det krävs en inkörsperiod innan landstinget själva skulle kunna driva ambulansverksamhet i hela länet.  

- För oss socialdemokrater går patienternas väl och den medicinska kvalitén först. Att låta ett konkurshotat bolag driva ambulanssjukvården i Östergötland värnar varken om patienterna eller den medicinska kvalitén säger Christoffer Bernsköld.

 

För mer information och kommentarer kontakta Christoffer Bernsköld på 0703-65 04 01.

Sidan uppdaterades senast: 2012-12-03 15:56