Inga krokodiltårar för LiM, tack

I Motala&Vadstena Tidning skriver Eva Isaksson Ribers, gruppledare för moderaterna i Motala, att hon har slutat gråta över Motala lasarett. Det tycker jag är positivt för Ribers har ingen anledning att fälla tårar över lasarettet, än. Hälso- och sjukvården i Motala har genomgått stora förändringar de senaste åren. För många anställda har det varit en tuff period.
Nu har vi tagit oss igenom detta och lasarettet har tillsammans med de andra två sjukhusen uppdrag att inte bara utgöra basen för den lokala sjukvården utan har också uppdrag för alla östgötar. För Motala lasaretts del har det inneburit att man har blivit centra för hela länets ortopedi. Det ger utvecklingskraft för hela sjukvården i västra länsdelen inte bara för nästa år utan för en lång tid framåt.
Jag skriver att Ribers inte behöver fälla några tårar över lasarettet, än. Det gör jag därför att utvecklingen av lasarettet i Motala möter motstånd från moderata samlingspartiet. För tre veckor sedan samlades cirka 1 000 personer i Norrköping för att protestera mot att ortopedin samlades till Motala. Arrangör var bland annat moderata samlingspartiet och de övriga borgerliga partierna.
På resecentrum i Norrköping delar Ribers partikamrater ut flygblad med rubriken
”I Östergötland kan du få en hälso- och sjukvård i världsklass – men du tvingas åka till Motala för att få den”. Dagen efter att Ribers deklarerade att hon slutat gråta skrev en ledande moderat politiker följande i Norrköpingstidningen Folkbladet ”att de borgerliga partierna i landstinget har enats om ett förslag som innebär att många människor ska slippa ett stort antal ansträngande resor till Motala för vanliga knä – och höftledsoperationer. Tur att det är val snart”. Att det är lika långt för Motalabor att åka till Norrköping för kirurgiska besvär är däremot tydligen inget problem i den moderata föreställningsvärlden.
Förslaget som moderaten refererade till består i att öppna upp ortopedin på Vrinnevisjukhuset i Norrköping samtidigt som man knyter ersättningen för operation till den enskilde patienten.
I dag är 40 procent av patienterna på ortopedcentrum från östra länsdelen. Med en sådan reform skulle andelen på mycket kort tid att vara noll procent. Det borgerliga förslaget är ett förslag om att lägga ner ortopedcentrum och Motala lasarett i dess nuvarande form.
Vi socialdemokrater skiftar inte politik efter länsdel utan har samma budskap i hela Östergötland. Vi skall ha en hälso- och sjukvård som finansieras solidariskt och utgår från den enskildes behov.
I Östergötland skall vi ha tre sjukhus med uppdrag för hela Östergötland. Sjukhusen skall vara profilerade mot ortopedi i Motala, kirurgi på Vrinnevi och högspecialiserad vård på US. Det är socialdemokraternas besked till östgötarna.

Torbjörn Holmqvist
ordförande socialdemokraterna i Motala

2006-05-23 14:52