Sjukvårdspolitik med dubbla budskap

Moderaten Jan Tellbo kommunfullmäktiges ordförande i Valdermarsvik förfasar sig i Norrköpings tidningar över tillståndet östgötsk hälso- och sjukvård. Profileringen av länets sjukhus har enligt Tellbo inneburit att östgötarna får åka Östergötland runt för att få sjukvård.

Beskrivning är i sak felaktig. Men det mår väl vara hänt att en oppositionspolitiker "spetsar till argumentationen". Det hindrar inte att jag tycker att det är tråkigt att Tellbo spelar på människors oro och bidrar till att skapa felaktiga bilder av hur hälso- och sjukvården fungerar för att vinna politisk poänger.

Men direkt fascinerande blir Tellbos beskrivning om man betänker att han också är ersättare i landstingsfullmäktige och där aktivt stött profileringen av länets sjukhus och förändringen inom ortopedin. Artikeln avslutas med att kommunpolitikern Tellbo tydligen skall vara med i en manifestation och protestera mot vad landstingspolitikern Tellbo har beslutat.

Det hela vore naturligtvis mest komiskt om det inte vore för att det handlade om politisk strategi. Moderata kommunpolitiker som Rundgren i Norrköping och Tellbo i Valdemarsvik lovar återställningar. Genom samordningsgrupper engageras missnöjda läkargrupper med löften om att gjorda förändringar skall rivas upp.

Samtidigt lovar det moderata landstingsrådet Marie Morell i Motala och Linköping att några förändringar av den genomförda profileringen skall inte göras. I Motalapressen lovordar moderata politiker den organisation som deras kommunpolitiker i östra länsdelen tydligen skall demonstrera mot.

Vi socialdemokrater skiftar inte politik efter länsdel utan har samma budskap i hela Östergötland. Vi skall ha en hälso- och sjukvård som finansieras solidariskt och utgår från den enskildes behov. I Östergötland skall vi ha tre sjukhus med uppdrag för hela Östergötland. Sjukhusen skall vara profilerade mot ortopedi i Motala, kirurgi på Vrinnevi och högspecialiserad vård på US.

Irma Görtz

Landstingspolitiker Norrköping (s).

2006-03-27 15:27