Karin Wanngård utsedd till EU:s högnivåpanel om klimat

Som enda europeisk politiker har Stockholms Finansborgarråd, Karin Wanngård, be­retts plats i forskningskommissionären Carlos Moedas högnivåpanel kring klimat­frå­gorna – High level panel for European Decarbonisation Pathway Initiative. Panelen kom­mer arbeta under tre år och bidra till att styra Europa mot en framtid utan kol­dioxid­utsläpp.

– Det är hedrande och ansvarsfull att ingå i forskningskommissionärens panel. Det är ett kvitto på att Stockholm varit framgångsrika i sitt klimatarbete men också ett erkännande av de höga målsättningar vi arbetar mot. Redan 2040 ska Stockholm vara en fossilbränslefri stad, det är en målsättning som ger eko över världen, säger finansborgarrådet Karin Wanngård i en kommentar. 

– Jag kommer ta tillfället i akt att driva på klimatfrågorna och att lyfta städernas viktiga roll för att komma tillrätta med klimathotet. Detta är vår tids överlevnadsfråga och Stockholm ska vara längst fram i det arbetet, avslutar Karin Wanngård.
 
Bakgrund
Som en uppföljning av COP21 inrättar kommissionären för forskning, vetenskap och innovation, Carlos Moedas, en högnivåpanel med uppdraget att styra initiativet European Decarbonisation Pathways Initiative (EDPI). Syftet är att genom forskningsinitiativ bidra till att styra Europa mot en framtid utan koldioxidutsläpp. Den huvudsakliga utkomsten av högnivåpanelens arbete kommer att resultera i en rapport från EDPI som signeras av högnivåpanelens medlemmar. Fokus för rapporten är forskning och innovation.

Högnivåpanelen kommer att bestå av 9 ledande personligheter från vetenskap, näringsliv och samhälle (de 8 nedan har bekräftat deltagande). Finansborgarrådet inbjuds att delta till panelens arbete som representant från en stad som är ledande inom låga utsläpp för att ge ett stadperspektiv till diskussionerna.
 
Panelens sammansättning

Peter Bakker Nederländerna CEO – World Business Council for Sustainable Development
Catia Bastioli Italien CEO – Novamont
Maria van der Hoeven Nederländerna Tidigare Executive Director – International Energy Agency
Barbara Kux Schweiz Styrelseledamot – Total and Henkel, tidigare styrelseledamot och hållbarhetschef – SIEMENS
Hans-Joachim Schellnhuber Tyskland Generaldirektör – Potsdam Institute of Climate Impact Research - PIK
Nicholas Stern Storbritannien Ordförande – Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment at the London School of Economics
Laurence Tubiana Frankrike Ordförande – Sustainable Development at Science Po; Direktör – IDDRI;‘Special negotiator’ Frankrike under COP21
Karin Wanngård Sverige Finansborgarråd Stockholm

Presskontakt:
Tomas Gustavsson, tomas.gustavsson@stockholm.se, 076-122 91 99

Sidan uppdaterades senast: 2016-06-16 09:38
  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut