Dags att dra i nödbromsen för Roslagsbanan

Roslagsbanan har rustats upp av landstinget och behövs som kollektivtrafiklänk i nordost. Men nordost behöver också bra bussförbindelser och tunnelbana då Roslagsbanan inte är den mest kapacitetsstarka lösningen som får sluka alla pengar. För andra gången blir nu renoveringen av Roslagsbanan 1,5 miljarder dyrare. Och slutnotan för Stockholms skattebetalare beräknas nu landa på nästan 10 miljarder kronor.

Roslagsbanans renovering har tidigare kantats av förseningar, fördyrningar, över ett dussin rättsprocesser och fått skarp kritik från revisorerna. Det går inte att förhandla om ytterligare utbyggnader av Roslagsbanan inom ramen för Sverigeförhandlingen innan finansiering, adekvat planering och pågående rättsprocesser är avslutade eftersom etapp 2 av upprustningen en förutsättning för en förlängning till city. Det anser Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.

– Roslagsbanans förlängning måste därför lyftas bort från Sverigeförhandlingen. Landstingsmoderaterna måste först förklara hur de ska ha råd med upprustningen för 10 miljarder och vilka andra utbyggnader de då tänker stoppa. Det är helt enkelt dags att dra i nödbromsen för Roslagsbanan i Sverigeförhandlingen. Det vore olyckligt om misskötseln av Roslagsbanans renovering får stå i vägen för tunnelbanans utveckling, säger Erika Ullberg (S), finanslandstingsråd i opposition, Stockholms läns landsting  

– Stockholmsregionen behöver fler bostäder och ökad kapacitet för fler att resa kollektivt, det är bra för både tillväxt, bostadsbyggande och miljön. Roslagsbanans kapacitet efter upprustningen räcker ett tag, men långsiktigt krävs mycket mer kapacitetsstark kollektivtrafik och då är utbyggnad av tunnelbanan det enda alternativet.

– Tunnelbanans utbyggnad till Täby och den tilltänkta Lila Linjen, en helt ny nord-sydlig tunnelbanelinje från Hagsätra via Liljeholmen och Fridhemsplan ska inte riskeras för att landstingsmoderaterna slarvar med skattepengarna i dyra utbyggnader av lokalbanorna, säger Talla Alkurdi (S), trafiklandstingsråd i opposition, Stockholms läns landsting.

Fakta:

 

  • Stockholms läns landsting har i bred enighet renoverat delar av Roslagsbanan för att skapa stabil kvartstrafik. Den moderatledda alliansen har sedan gått vidare med investeringar i 66 nya vagnar, ny depå samt fler spår för en total investeringskostnad på 9,6 miljarder kronor. 
  • I Sverigeförhandlingen finns planer på att antingen förlänga röd linje med tre nya stationer till Täby eller att förlänga Roslagsbanan till city. Kostnaderna är likvärdiga. Sverigeförhandlingen har dock meddelat att man valt att gå vidare med Roslagsbanans förlängning till city. 
  • Roslagsbanan är en smalspårig järnväg med 45000 påstigande per dag.
  • Röda linjens tunnelbana har 480000 påstigande dagligen och kapaciteten planeras att utökas med 20 procent genom nytt signalsystem.

 

Presskontakt:

Signhild Petrén, 0702 85 88 04

Sidan uppdaterades senast: 2016-04-13 11:02
  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut