(S) Ett nytt ersättningssystem ska göra sjukvården i Stockholm mer jämlik

Ökad tillgänglighet och en mer jämlik vård – det är de stora vinsterna med ett nytt ersättningssystem inom primärvården. Vi socialdemokrater i Stockholms läns landsting har kämpat i många år för ett nytt system och är därför mycket glada för att vi tillsammans med Alliansen och Miljöpartiet nu enats kring detta.

Sex partier i Stockholms läns landsting har kommit överens om att ersättningssystemet inom primärvården måste förbättras och göras mer jämlikt. De två stora förändringar som kommer att genomföras har vi socialdemokrater arbetat för sedan 2007, då vårdvalet i primärvården började diskuteras.

– Att systemet ska göras om så att vården får resurser utifrån patienters olika behov är något vi hela tiden kämpat för. Vi är glada för att stockholmarna nu kommer att få en mer jämlik primärvård. Tack vare en blocköverskridande uppgörelse kommer det nya systemet hålla över tid, säger Dag Larsson (S) oppositionslandstingsråd.

De två viktigaste förändringarna i systemet är dessa: 
En högre andel fast ersättning 
Framöver kommer 60 procent av ersättningen till husläkarmottagningar och vårdcentraler att bero på hur många som har listat sig på en mottagning och 40 procent kommer att utgå från hur många läkarbesök som verkligen har genomförts. Tidigare har fördelningen varit den omvända. Det har lett till att personer med lättare åkommor har haft lättare att få tid hos läkaren, för ett kort besök. Detta på bekostnad av sjuka med komplexa behov. 

Ersättningen viktas efter behov
Framöver kommer 20 procent av den fasta ersättningen till husläkarmottagningar och vårdcentraler utgå från socioekonomiska förhållanden. Ett så kallat Care Need Index kommer nu för första gången att användas för att identifiera risk för ohälsa och säkerställa att vårdersättningen anpassas efter behov. Husläkarmottagningar och vårdcentraler i områden med sämre socioekonomiska förhållanden kommer därmed få högre ersättningar, eftersom vårdbehovet är större där. 

Läs mer på Dagens Nyheter debatt 

Presskontakt:Signhild Petrén, 0702 85 88 04

Sidan uppdaterades senast: 2015-09-14 10:20
  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut