Angående Israels markinvasion av Gaza - brott mot folkrätten måste upphöra

Uttalande från Stockholms arbetarekommun.

Efter tio dagars bombande har Israel inlett en markinvasion av Gaza. Hittills har över 240 palestinier dödats av Israels aggression. Enligt FN är nära 80 procent av dödsoffren civila. Israels bombningar mot hem, skolor och sjukhus är allvarliga brott mot folkrätten och måste upphöra, liksom Israels ockupation av Västbanken och blockaden mot Gaza.

Israel är den klart starkare parten i konflikten och har därmed ett större ansvar att få slut på konflikten. Med markinvasionen kommer dödsiffrorna att stiga ytterligare. Dödandet måste få ett slut. Omvärlden och Sveriges regering måste sätta press på Israel med politiska och ekonomiska medel. Till att börja med måste alla krigsförbrytelser dokumenteras noggrant så att ansvariga kan gripas och åtalas efteråt.

Det är också dags för sanktioner mot Israel. Bland annat bör omvärlden införa ett vapenembargo, och Israels förmånliga frihandelsavtal med EU bör suspenderas. Civilsamhället bör stödja den palestinska bojkottkampanjen mot Israel. Det som fungerade mot Sydafrika kan fungera mot Israel. Ockupationen och våldet kommer inte att upphöra om det inte kostar mer än idag. Det är dags för omvärlden att ta sitt ansvar.

Anders Österberg, internationell ledare Stockholms arbetarekommun
Kristoffer Hernbäck, ersättare styrelsen Stockholms arbetarekommun
Alexander Akhlagi, ordf socialdemokratiska palestinavänner i Stockholm

  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut