Vårdens pengar ska gå till vård, och dina behov ska gå före vårdbolagens

 

Köerna på akuten växer, över 500 vårdplatser är stängda, hårt ansträngd personal går på knäna och operationer ställs in. Men det moderatledda styret i landstinget skyller ifrån sig – när det inte vägrar se problemet helt och hållet. Efter 10 år vid makten har alliansen inte klarat att lösa situationen. Vårt län har landets bästa ekonomiska förutsättningar, med den högsta skattekraften per invånare och den högsta landstingsskatten. Samtidigt har vi under en följd av år haft den dyraste och mest privatiserade sjukvården, med en kvalitet som ofta är sämre än genomsnittet. Nu föreslår Moderaterna ännu mer av det som skapat problemen – fler privatiseringar och en ännu mer splittrad vård.

Vi behöver istället en politik där vårdens pengar går till vård och där dina behov går före vårdbolagens. Här är några av våra förslag för att lösa krisen:  

Vårdens pengar ska gå till vård

  • Stoppa slöseriet i vårt moderatledda landsting. Slarviga upphandlingar av stödstrumpor och rekorddyra prestigeprojekt som Nya Karolinska Solna (NKS) slukar vårdens resurser. Socialdemokraterna har bland annat drivit igenom att NKS-affären ska granskas ordentligt, efter att Moderaterna låtit göra en snävt begränsad granskning som inte omfattade de väsentliga politiska besluten. Skattebetalare och patienter har rätt att få veta hur NKS-affären har blivit ett sådant misslyckande.
  • Minska de skenande kostnaderna för administration och dyra konsulter. I vår skuggbudget för 2017  föreslog vi socialdemokrater att kostnaderna för landstingets förvaltning och konsultanvändande successivt ska minska så att de år 2020 är 1 miljard lägre än idag. 

Dina intressen ska gå före vårdbolagens

  • Ge alla stockholmare en egen ansvarig läkare med helhetsansvar för hälsa och vård. Socialdemokraterna krävde redan i skuggbudgeten för 2016  en Lex Åke för större kontinuitet i vården, döpt efter en patient i 90-årsåldern som träffade 66 olika läkare inom loppet av ett år.
  • Stoppa splittringen inom vården och ställ krav på samordning mellan vårdgivare. Privatiseringarna har lett till att du som patient måste göra fler besök för att få rätt behandling. Det blir både dyrare och sämre. Socialdemokraterna kräver en utvärdering av alla vårdval och att de som inte fungerar avvecklas eller slås ihop för bättre samordning. 

Ge vårdpersonalen bättre arbetsvillkor

  • Ge personalen möjlighet till bättre löneutveckling, vidareutbildning och nya arbetstidsmodeller – så kan vi öppna fler vårdplatser! Socialdemokraterna kräver en löneutveckling som premierar erfarenhet och specialistkompetens, att sjuksköterskor får möjlighet att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor inom ramen för sin anställning, och att personalen på samtliga akutmottagningar får möjlighet att införa en mer flexibel arbetstidsmodell, med möjlighet till arbetstidsförkortning, som ger tid till återhämtning.
  • Satsa på vårdcentralerna och erbjud snabb vård nära hemmet eller jobbet. Då avlastas samtidigt våra akutmottagningar. Ersättningarna till primärvården räknades i princip inte upp alls mellan 2008 och 2015. I vår skuggbudget för 2017  föreslog vi socialdemokrater en successiv höjning av ersättningen till primärvården så att den år 2020 är 600 miljoner kronor högre än den var 2016. Det är mer än dubbelt så mycket som Moderaterna tillförde i sin budget.

Med dessa förslag skulle vi vrida om politiken efter mer än tio års moderatstyre i Stockholms läns landsting, bort från privatiseringar och dyra upphandlingar till en vård där dina behov går före vårdbolagens, och vårdens pengar går till vård.

Det här kan du göra: 

 

Ladda gärna ned vår kampanjfolder och sprid ordet! 

  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut