Aktuella frågor från kommuner mm

Kommuner pressas av försörjningsstöd

KommunStaten måste ta sitt ansvar och se till att försörjningsstödet fungerar för alla dem som har mist sina jobb.
Det menar Claes Pettersson (S), kommunalråd i Arvika kommun, där ännu ett varsel lades vid Arvika Gjuteri igår och ytterligare 85 personer riskerar att förlora sina jobb inom kort.

”Systemfelet är att kommunerna får stå som garant för försörjningsstödet”
Arvika kommun har drabbats hårt av varsel de senaste månaderna och ett sätt att erbjuda dem som blivit arbetslösa sysselsättning är att driva utbildningar.

– Det bästa sättet att investera i framtiden är att människor kan lära sig något under mellanperioden. Kunskap får man inte ont i ryggen av, säger Claes Pettersson (S).

Nyligen så beviljades kommunen 290 000 kronor i EU-stöd av Europeiska Socialfonden för att förbereda en utbildningsinsats för anställda på företag som drabbats av varsel.

– Man blir mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden och har lättare att skaffa nytt jobb. Jag begriper inte vad det är för någon vits att inte utbilda människor.

Men om folk ska ha råd att utbilda sig så måste försörjningsstödet fungera också, menar Pettersson. För om kommunerna ska ta hela kostnaden för dem som nu blivit arbetslösa, så är risken stor för att verksamheter inom andra områden, som skola, vård och omsorg, kommer att bli lidande.

– Systemfelet är ju att det är kommunerna som får stå som garant för försörjningsstödet, och det kan ju drabba övriga verksamheter inom kommunen väldigt besvärande.

 

http://www.sr.se/varmland/nyheter/artikel.asp?artikel=2617008 

Sidan uppdaterades senast: 2009-02-09 08:30
Flickr Socialdemokraterna

Se bilder

Aktuella frågor från kommuner mm

Nyheter från Värmland

Välkommen till årets Distriktskongress

2017-03-28

Vi hälsar alla värmlänningar och medlemmar välkomna till årets Distriktskongress för Socialdemokraterna Värmland. Kongressen kommer äga rum lördag 22

Norska pensionärer luras av svenska försäkringsbolag

2017-02-20

Uppskattningsvis 50 000 pendlar i de nordiska länderna över gränserna för jobb och näringsverksamhet i annat nordiskt land. Rörligheten är viktig för

Visa alla nyheter

Youtube
Videon kan för närvarande inte laddas
Aktuella frågor från kommuner mm

Framtidskontrakt

Framtidskontrakt för Värmland 2014 - 2018

Nyhetstidning

En stad för alla

Läs senaste numret av Socialdemokraterna Karlstads nyhetstidning!

Läs mer

Digital kongressbyrå

Här hittar du all information och alla handlingar inför parikongressen i april.

Du eller Aldrig

RSS - Senaste nytt

En stad för alla 3 2016

Tidningen