Ny anmälningsform till donationsregistret!

PRESSMEDDELANDE FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I RIKSDAGEN

Datum: 2009-09-30

Lars Mejern Larsson (S) förslår en ny och enklare anmälningsform till donationsregistret


– Det behövs ett enkelt och tydligt sätt för att uttrycka sin inställning till att donera organ. Detta skulle kunna ske genom att den berörda personen markerar sin ovilja att donera organ i stället som i dag sin vilja att donera. Många ställer sig positiva till organdonation men har bara inte tagit steget att göra en aktiv handling. Det säger riksdagsledamot Lars Mejern Larsson (S) som i en riksdagsmotion föreslår en ny och enklare anmälningsform till donationsregistret.

– Sverige behöver fler organdonatorer. Förra året fick fler än 600 svenskar ett nytt organ. En opinionsundersökning som Donationsrådet lät genomföra i november 2008 visar att åtta av tio svenskar är positiva till att donera sina organ och vävnader efter sin död. Men trots detta är behovet fortfarande stort. Väntelistan fylls ständigt på av människor i alla åldrar som är svårt sjuka och behöver hjälp. Något måste göras och därför tror jag att mitt förslag till riksdagen kommer att hjälpa många människor om det blir verklighet, säger Lars Mejern Larsson.

Motion se nedan

För mer information
Lars Mejern Larsson
070-586 07 97
lars.mejern.larsson@riksdagen.se

Pär-Anders Jonsgården
Regional pressekreterare
070-6005043
par-anders.jonsgarden@riksdagen.se

 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om organdonationer.

Motivering

Organdonationer är oerhört viktigt för individers hälsa och för samhället, samtidigt råder det en brist på organ i Sverige. Svenska läkare är bland de bästa i världen på transplantationer men det svenska folket är bland de sämsta på att donera organ. Totalt väntade 594 personer på ett nytt organ den 1 juli 2009.

Det finns i dag cirka 1,5 miljoner personer anmälda till donationsregistret. Dock så är det endast 200 till 250 personer av cirka de 100 000 personer som avlider varje år som kan bli aktuella för organdonation. För att kunna donera organ måste dödsfallet ske på en intensivvårdsavdelning under pågående respiratorbehandling.

Därför behöver Sverige fler donatorer. Förra året fick fler än 600 svenskar ett nytt organ. Och en opinionsundersökning Donationsrådet lät genomföra i november 2008 visar att åtta av tio svenskar är positiva till att donera sina organ och vävnader efter sin död. Men trots detta så är behovet fortfarande stort. Väntelistan fylls ständigt på av människor i alla åldrar som är svårt sjuka och behöver hjälp.

Det behövs ett enkelt och tydligt sätt för medborgare att uttrycka sin inställning till att donera organ. Detta skulle kunna ske genom att den berörda personen markerar sin ovilja att donera organ i stället som i dag sin vilja att donera. Många är de som egentligen ställer sig positiva till organdonation men bara inte tagit steget att göra en aktiv handling.

Vi föreslår därför att man förenklar möjligheten för människor att anmäla sig som organdonatorer genom att i stället för att ta ställning för tar ställning mot att donera sina organ.

Stockholm den 28 september 2009

 

Lars Mejern Larsson (s)

Désirée Liljevall (s)

 

Sidan uppdaterades senast: 2009-10-08 11:02
Flickr Socialdemokraterna

Se bilder

Ny anmälningsform till donationsregistret!

Nyheter från Värmland

Välkommen till årets Distriktskongress

2017-03-28

Vi hälsar alla värmlänningar och medlemmar välkomna till årets Distriktskongress för Socialdemokraterna Värmland. Kongressen kommer äga rum lördag 22

Norska pensionärer luras av svenska försäkringsbolag

2017-02-20

Uppskattningsvis 50 000 pendlar i de nordiska länderna över gränserna för jobb och näringsverksamhet i annat nordiskt land. Rörligheten är viktig för

Visa alla nyheter

Youtube
Videon kan för närvarande inte laddas
Ny anmälningsform till donationsregistret!

Framtidskontrakt

Framtidskontrakt för Värmland 2014 - 2018

Nyhetstidning

En stad för alla

Läs senaste numret av Socialdemokraterna Karlstads nyhetstidning!

Läs mer

Digital kongressbyrå

Här hittar du all information och alla handlingar inför parikongressen i april.

Du eller Aldrig

RSS - Senaste nytt

En stad för alla 3 2016

Tidningen