Oanständigt, Akzo Nobel!

I ett slag förändrades i förra veckan verkligheten för 153 anställda på Akzo Nobel på Hammarö. Utan förvarning kom beslutet att fabriken ska läggas ner och samtliga anställda sägas upp. Den utländska koncernledningen tycker inte längre att verksamheten är lönsam. Ett besked som efterlämnade både chock och förstämning men också ilska.

 

Känslan, när ett stort företag med ägarna i ett annat land gör som de vill, är olustig. För oss är det oanständigt att från en dag till en annan låta över 150 personer få ett uppsägningsbeslut kastat i ansiktet. Många underleverantörer drabbas också hårt av beskedet. Var finns framförhållningen? Vi är oerhört kritiska till hur Akzo Nobel har gått tillväga. Så här ska det inte gå till.

 

Det är tydligt att Akzo Nobels utländska företagsledning inte har förstått värdet av att samarbeta. I Sverige, och inte minst här i Värmland, har vi en god tradition av att samverka kring de anställda som drabbas av uppsägning för att hjälpa dem till en bra framtid. Kommun, arbetsförmedling, region och företag kan tillsammans göra mycket - om man är ute i god tid.

 

Akzo Nobel har funnits på Hammarö i över 90 år och för hammaröborna har fabriken blivit en del i deras vardag. Alla känner någon som just blivit drabbad av uppsägning. Att som anställd inte få en föraning om vad som är på gång visar på ett bristande medinflytande för personalen. Om företaget tidigt delgivit personalen och kommunledningen förslaget, som nu redan har verkställts, hade kanske inte utgången förändrats, men andra viktiga insatser hade kunnat vara startklara.

 

Nu måste vi med gemensamma krafter göra allt som står i vår makt för att alla drabbade får tillgång till de skyddsnät som samhället kan erbjuda. Vi räknar med ett bra samarbete med den lokala platsledningen på Akzo Nobel i Skoghall.

 

Siw Gidlöf (S) kommunstyrelsens ordförande, Hammarö

Ann-Kristine Johansson (S) riksdagsledamot

Lars Mejern Larsson (S) facklig-politisk ledare

 

Sidan uppdaterades senast: 2009-10-01 12:19
Flickr Socialdemokraterna

Se bilder

Oanständigt, Akzo Nobel!

Nyheter från Värmland

Välkommen till årets Distriktskongress

2017-03-28

Vi hälsar alla värmlänningar och medlemmar välkomna till årets Distriktskongress för Socialdemokraterna Värmland. Kongressen kommer äga rum lördag 22

Norska pensionärer luras av svenska försäkringsbolag

2017-02-20

Uppskattningsvis 50 000 pendlar i de nordiska länderna över gränserna för jobb och näringsverksamhet i annat nordiskt land. Rörligheten är viktig för

Visa alla nyheter

Youtube
Videon kan för närvarande inte laddas
Oanständigt, Akzo Nobel!

Framtidskontrakt

Framtidskontrakt för Värmland 2014 - 2018

Nyhetstidning

En stad för alla

Läs senaste numret av Socialdemokraterna Karlstads nyhetstidning!

Läs mer

Digital kongressbyrå

Här hittar du all information och alla handlingar inför parikongressen i april.

Du eller Aldrig

RSS - Senaste nytt

En stad för alla 3 2016

Tidningen