Region med Västra Götaland

Landstinget vill bilda storregion med Västra Götaland


Nu har landstinget i Värmland skrivit till regeringen och formellt begärt att få bilda en storregion tillsammans med Västra Götaland.


Vi har haft en diskussion med samtliga gruppledare för partierna i landstinget, och det finns en samstämmighet om att vi i första hand ska diskutera med Västra Götaland, säger landstingsstyrelsens ordförande Ulric Andersson (s).
• Betyder det att det inte finns något Svealandsalternativ längre – så sent som i augusti framhöll ni ju i ett annat brev till regeringen att Värmland ville samarbeta med antingen Svealand eller Västra Götaland?
– Nja, partierna har ju bestämt sig för Västra Götaland, men är det inte en framkomlig väg så kan vi väl ta upp diskussionerna med andra län också.
Den största frågan som man måste komma överens om är sjukvården. Ulric Andersson konstaterar att den tjänstemanna­utredning som gjordes inom landstinget visar att Sahlgrenska i Göteborg måste byggas ut om det ska kunna ta emot de värmländska patienter som i dag åker till Örebro och Uppsala.
– Sjukvården är ju 90 procent av samarbetet och där vet vi att vi har behov av goda förbindelser i alla riktningar, säger Ulric Andersson.
• Vilka andra områden kräver mycket diskussioner?
– Det är väl egentligen allt: utbildning, tillväxtfrågor, infrastruktur… Och var olika saker ska placeras inom regionen – det är klart att det mesta dras mot Göteborg, men vi måste försöka minimera att bli fullständig periferi.
Landstinget i Värmland vädjar också till regeringen om att snabbt få besked om den har tänkt sig att starta en process för regionsbildning som ska gå i mål redan 2011.
– Problemet är att ingen vet något, mer än att regeringspartierna är oeniga. Och vi kan ju inte börja bilda regioner utan att veta vad regeringen vill, tycker Ulric Andersson.
Men han tilläger också att medan man väntar på regeringens besked så kommer man att intensifiera samtalen med Väst­ra Götaland om de praktiska detaljerna kring ett eventuellt samgående.

 

Sidan uppdaterades senast: 2009-06-17 23:55
Flickr Socialdemokraterna

Se bilder

Region med Västra Götaland

Nyheter från Värmland

Första maj 2017

2017-04-19

1 maj 2017Svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas.   ARVIKA Talare: RiksdagsledamotBerit HögmanUngdomstalare från SSUStefan Jonsson 13.30

Framåt för Oslo-Stockholm

2017-04-11

Värmlands- och Örebro läns partidistrikt har fått igenom sitt förslag att Socialdemokraterna ska ta ett initiativ till en nationsövergripande

Visa alla nyheter

Youtube
Videon kan för närvarande inte laddas
Region med Västra Götaland

Framtidskontrakt

Framtidskontrakt för Värmland 2014 - 2018

Nyhetstidning

En stad för alla

Läs senaste numret av Socialdemokraterna Karlstads nyhetstidning!

Läs mer

Digital kongressbyrå

Här hittar du all information och alla handlingar inför parikongressen i april.

Du eller Aldrig

RSS - Senaste nytt

En stad för alla 3 2016

Tidningen